login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Župný dom s Masarykovým portrétom

@ :: Historické foto ::     Jan 29 2013, 17:33 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Nie je známe kedy a pri akej príležitosti táto fotografia vznikla. Vieme však, že to bolo niekedy medzi rokmi 1918 až 1938, teda po vzniku I. ČSR a pred nástupom éry Horthyho Maďarska. Dav ľudí pred rečníkom stojí pri Župnom dome. Za pozornosť stojí umiestnenie štátneho znaku a portrét prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka na priečelí budovy.

Župný dom býval miestom rôznych verejných stretnutí i centrom administratívnej správy aj po zániku uhorských žúp. Turnianska župa patrila medzi najmenšie a prvýkrát sa Turňa nad Bodvou spomína ako turnianska stolica (župné sídlo) v roku 1272 v listine kráľa Štefana V. Ide však len prvú historickú písomnú zmienku, ktorá sa zachovala, pretože už v 12. storočí existovali kráľovské komitáty, z ktorých sa župy vytvorili. V roku 1882 sa Turnianska župa spojila s Abovskou a vznikla Abovsko-turnianska župa.

Na fotografii zachytený župný dom postavili v roku 1820 ako klasicistickú budovu. Bola využívaná na administratívne účely miestnej správy. To sa zmenilo až po II. svetovej vojne, keď ju získalo spotrebné družstvo Jednota a kedysi honosný objekt využívali ako skladové priestory. Dnes je v súkromných rukách a napriek tomu, že patrí medzi národné kultúrne pamiatky, je v dezolátnom stave.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5967