login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slatvina: Minerálny prameň Anna

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Oct 10 2012, 19:53 (UTC+0)

.


.


.


Slatvina, okres Spišská Nová Ves: V hornej časti obce sa nachádza minerálny prameň Anna, ktorý bol dlhé roky vyvážaný ako minerálny voda do zahraničia, údajne aj do Spojených štátov amerických. Prameň tejto kyselky sa nachádza chránený vo vnútri domu, odkiaľ je vyvádzaný von na upravenom priestranstve rúrkou a voľne odteká. Je teda prístupný verejnosti, ktorá z neho môže čerpať minerálku.

Účinky minerálneho prameňa

Voda z minerálneho prameňa Anna sa charakterizuje ako hydrouhličitanovo-chloridovo-sodno-vápenato-horečnato-uhličitá a naviac obsahuje stopové prvky lítium, draslík, magnézium, železo a síru. Prameň má celoročnú konštantnú teplotu 9 stupňov Celzia, čo znamená, že vyviera z veľkej håbky masívu Sľubica pohoria Branisko. Minerálka má ph je 6,1 a priemerná ročná výdatnosť je 4,5 litra za minútu.

Z liečebného hľadiska sa využívala vďaka obsahu lítia najmä pri ochorení obličiek, ale tiež pri dýchacích a zažívacích problémom.

História minerálneho prameňa

Nie je známe, kedy sa začal export minerálnej vody prameňa Anna, ale bolo to ešte v časoch Rakúsko-Uhorska. Názov prameňa je odvodený od krstného mena grófky Anny Čákiovej (Csáky), ktorá si jeho vodu nechávala dovážať do kaštieľa a údajne pila iba túto.

Ešte za Rakúsko-Uhorska sa voda vyvážala v litrových sklenených fľašiach s korkovou zátkou. Na jej transport sa v Spišských Vlachoch na železničnej stanici nachádzal sklad s označením Slatvinské minerálne vody. Údajne sa hodí aj na vínne striky, ktorým dodáva svojráznu príchuť.

Už na koci 19. storočia stáli pri Slatvine kúpele, v ktorých sa voda zohrievala a napåňali sa ňou vane na kúpele. Rovnako sa podávala aj v rámci pitnej kúry. Okrem ubytovacích kapacít mali kúpele aj svoj park, kolkáreň a tanečnú sieň. Ich kapacita však nebola veľká, ročne prijali asi sto ubytovaných návštevníkov. Zanikli v tridsiatych rokoch 20. storočia.

V roku 1949 prameň a jeho obchodné využitie podľahli znárodneniu a od roku 1953 sa prestal hospodársky využívať. Dodnes vzácna minerálna voda voľne odteká a do fliaš si ju naberajú len miestni obyvatelia a turisti.

GPS: N 48°57,740' / E 020°50,566'


Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.