login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Spišské Tomášovce: Gotický kostol Michala Archanjela

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Mar 16 2012, 12:04 (UTC+0)

.


.


.


.


Spišské Tomášovce, okres Spišská Nová Ves: Architektonickou dominantou Spišských Tomášoviec je pôvodne gotický kostol s patrocíniom Michala Archanjela. Z bezprostredného okolia chrámu je ešte možné vypozorovať, že v minulosti bol obkolesený obranným múrom, čo bolo vcelku častým riešením, ako mohla obec vytvoriť malú pevnosť, v ktorej sa bránili najmä v časoch vpádov osmanskej ríše. Súčasný kostol nesie známky gotickej architektúry už len čiastkovo a najmä v interiéri. Interiér je pozoruhodný aj oltárom. Býva bežným zvykom, že na oltár sa dávajú sochy svätcov. Tu však na nájdete aj oltárnu sochu diabla. Leží síce prebodnutý kópiou Michala Archanjela, ale i tak ide o dosť výnimočnú raritu.

História pamiatky

Podľa zápisu kanonickej vizitácie z roku 1250 v dedine už stál kostol, avšak išlo pravdepodobne o inú stavbu. Ten súčasný bol postavený v 1. polovici 14 storočia. K výraznejšiemu zásahu do gotickej architektúry chrámu došlo v roku 1846, kedy bol prestavaný do klasicistického slohu. Ten je dominantný najmä v exteriéri. Aj v interiéri lomené oblúky nahradili plné, zachoval sa však charakteristický lomený portál na vstupe do sakristie.

V rámci spomínanej prestavby sa zmenil aj oltár. Ten súčasný je z konca 19. storočia.

Súčasnosť pamiatky

Jednoloďový kostol po vstupe do interiéru zaujme olejomaľbou sv. Mateja, ktorá vznikla v 1. polovici 19. storočia. Na oltári dominuje socha patrónu chrámu – Michaela archanjela ako kópiou prebodáva diabla. V bočných častiach hlavného oltára sa nachádzajú plastiky sv. Jozefa a sv. Jána Krstiteľa.

Po bokoch kostola sa nachádzajú drevorezby Najsvätejšej Trojice a Madony s Ježiškom.

Vo veži, ktorá je nesporne mladšieho dáta ako kostol, sú tri zvony. Najväčší z nich má meno Michal a priemer 69 centimetrov. Odliaty bol v roku 1922 Adolfom Friedmanom v Sabinove. O niečo menší, ale starší je zvon Štefan. Jeho priemer je 59 centimetrov a vytvoril do Ferencz Walser v Budapešti v roku 1881. Najmenší a nedatovaný zvon s priemerom 21 cm je využívaný len príležitostne. Je to totiž umieračik.

Prístupnosť pamiatky

Rímsko-katolícky kostol Michala Archanjela je filiálny, faru s kňazom má v Letanovciach. V Spišských Tomášovciach však žije kostolník. Keďže chrám je otvorený len počas bohoslužieb, v prípade záujmu o prehliadku exteriéru kontaktujte obecný úrad, ktorý sa nachádza hneď vedľa.

Telefón: tel.: 053/42 99 728
Web obce: www.spissketomasovce.ocu.sk




Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.