login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Spišské Tomášovce: Tomášovský výhľad

@ :: SpisskaNovaVes - Okolie ::     Feb 22 2012, 12:56 (UTC+0)

-


.


-


.


Spišské Tomášovce, okres Spišská Nová Ves: Medzi najznámejšie miesta s výhľadom nielen v Slovenskom raji, ale aj v celom Košickom samosprávnom kraji, patrí Tomášovský výhľad. Zo skalnej plošiny na južnom svahu horského chrbta Ludmanka sa pri priaznivom počasí môžete pokochať panorámou Vysokých Tatier, pri pohľade nadol zasa ústím Bieleho potoka a Hrdla Hornádu. Vidieť aj na Čertovu sihoť. Pozornosť upúta aj dobre viditeľný vchod do inak turisticky neprístupnej jaskyne Čertova diera, ktorá má dåžku 46 metrov a obýval ju človek už v dobe kamennej.

Tomášovský výhľad vo faktoch

Tomášovský výhľad nadmorskou výškou neohúri, je to len 650 metrov nad morom. Napriek tomu hľadíte na krajinu z vtáčej perspektívy, a to najmä vďaka jeho polohe. Skalná stena je totiž vysoká vyše 200 metrov, v hornej časti obľúbenej skalolezcami má cca 35 metrov. Po väčšinu svojej výšky je kolmá, v hornej časti prechádza až do previsov.

I keď sa život v národnom parku riadi striktnými pravidlami, Tomášovský výhľad je jediným miestom, kde je skalolezenie povolené. História jeho zdolávania siaha do čias pred I. svetovou vojnou, avšak prvý známy a podchytený výstup pochádza až z roku 1938 a skalolezcami boli A. Brnčal, A. Huba a E. Leschinský. Doposiaľ sa tu prevádza horolezecký výcvik i preteky. O veľkom záujme svedčí skutočnosť, že Tomášovský výhľad má v lezeckých mapách pre jeho zdolanie zaznačených vyše 100 trás.

Z geologického hľadiska je Tomášovský výhľad bralom vápencových zlepencov. Z pohľadu turistu je to miesto, ktoré jednoducho hodno navštíviť opakovane; pri každej návšteve severnej strany Národného parku Slovenský raj.

Najľahšia prístupová trasa

Územie Slovenského raja je pretkané pomerne hustou sieťou turistických značiek. Možností, ako sa dostať na Tomášovský výhľad je teda veľa, avšak najjednoduchšia, najkratšia i najmenej namáhavá je trasa zo Spišských Tomášoviec, kam turista môže prísť autom, autobusom i vlakom.

Zo Spišských Tomášoviec na Tomášovský výhľad vedie zelená značka a trasa trvá iba 40 minút.

V Spišských Tomášovciach pri odchode z dediny s v nadmorskej výške 532, na Tomášovskom výhľade je to 650 metrov, teda počas 40 minút stúpnete o 122 výškových metrov, avšak stúpanie nie je strmé.

Od kostola v obci idete po turistickej značke na koniec ulice a odtiaľ do lúčneho snahu popri riedkom rade borovíc. Poľná cesta je široká, bez odbočiek, nemôžete zablúdiť. V prípade pekného počasia sa po pravici odkrýva výhľad na Vysoké Tatry. Smerujete až ku okraju lesa.

Tesne pred okrajom lesa si dávajte pozor. Napravo uvidíte tabule náučného chodníka, kam sa mnohí turisti ihneď vydajú. Tým však vybočíte zo zelenej trasy a dostanete sa na blízku žltú značku, ktorá síce tiež vedie na Tomášovský výhľad, ale okľukou. Pokračujte radšej rovno nahor a naľavo na lúke je nízka kovová tyč na ktorej je namaľovaná zelená značka. (Aj je vysoká tráva, tyč je zle viditeľná.) Každopádne však vyjdite po okraj lesa a nesmerujte napravo k tabuliam náučného chodníka, ale naľavo, kde už uvidíte vyšliapaný lesný chodník so zelenou turistickou značkou. Vstúpite do lesa a trasa ďalej trochu klesá, idete v dobre označenom príjemnom teréne, až sa zrazu ocitnete na veľkej skalnej plošine s úžasným otvoreným priestorom rovno pred vami. Ste tam. Ste na Tomašovskom výhľade.

Kam ďalej? Je veľa možností, pozrite si mapu: Freemap.sk

GPS Tomášovský výhľad

GPS: N 48°56,699' / E 020°27,578'

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.