login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poproč - Košice: Holička

@ :: Okolie ::     Nov 07 2011, 12:36 (UTC+0)










Poproč - Košice-okolie: Príjemná a menej turisticky frekventovaná trasa sa núka prechodom horského chrbta Holička. Značkovaná cesta vedie z obce Poproč na vrch Girbeš, ktorý sa už nachádza na okraji Košíc. Táto túra má niekoľko výhod. Prvou je tá, že väčšinu cesty klesáte. Poproč je podhorská dedina a výstup z nej na vrcholové lúky hrebeňa nevyžaduje mimoriadnu kondíciu. Druhou výhodou sú pekné historické miesta pútnického kostola sv. Anny nad Rudníkom a niekdajších Rudníckych kúpeľov. Treťou výhodou sú výhľady na Volovské vrchy, ktoré sa síce ponúkajú len v niektorých častiach trasy, avšak stoja za to.

Z historických miest uprostred lesov o pútnickom kostole sv. Anny si môžete prečítať, ak si kliknete tu.

Z Rudníckych kúpeľov už ostala jediná budova, prameň a malá kamenná vodná zdrž. Tieto kúpele mali v minulosti podobný charakter ako Borda alebo Byšta. Boli v lese a o prameni sa skôr asi len tvrdilo, že má liečené účinky. Napriek tomu boli vyhľadávané a v ohriatej vode si ľudia v prírodnom prostredí liečili najmä reumu. Koniec kúpeľníctva pri Rudníku bol nečakaný. Na konci II. svetovej vojny v kúpeľoch zriadili Nemci sklad, v ktorom zhromažďovali muníciu z celého okolia. Údajne mala byť použitá na obranu Košíc. Zároveň však silneli útoky miestnych partizánskych skupín. Nemci dokonca v podozrení zo spolupráce s partizánmi pochytali mladých mužov, mnohých skoro v detskom veku, a obesili ich na stromoch na okraji lesa. Blízku obec Hýľov chceli pre podozrenie spolupráce s partizánmi vypáliť. Partizáni však boli rýchlejší, podnikli útok na kúpele, pri ktorom vyhodili muničné sklady do vzduchu. V nasledujúcom zmätku už nebolo na vyšetrovanie čas. 19. januára boli oslobodené Košice a 20. januára 1945 Rudník aj Hýľov. Príbeh o kúpeľoch sa na základe výpovedí miestnych obyvateľov dočkal aj literárneho spracovania, tiež bol opakovane vysielaný ako rozhlasová hra. Poviedku Zánik Rudníckych kúpeľov si môžete prečítať, ak si kliknete tu.

Holička vo faktoch

Geomorfologický podcelok Holička tvorí chrbát vedúci od obce Poproč cez sedlo Podkova juhovýchodným smerom až po obce Bukovec a Malá Ida. Od masívu Kojšovskej hole ho oddeľuje rieka Ida, ktorá tvorí jeho severnú i východnú hranicu. V južnej časti v oblasti obcí Rudník, Nováčany, Hodkovce a Šemša prechádza do Košickej kotliny. Zo severnej strany podcelku sa nachádza obec Hýľov a vodná nádrž Bukovec I. Holička je najmenší podcelok Volovských vrchov.

Oblasť od Poproča po sedlo Podkova je charakteristická starým dubovým porastom, v časti od sedla Podkova po Bukovec zasa dubovo-hrabovými lesmi. Najvyšším vrchom podcelku je rovnomenná Holička s nadmorskou výškou 727 metrov.

Odporúčaná trasa prechodu hrebeňovkou

Zelená značka:
Poproč – Sedlo Podkova – 1:50 hod
Sedlo Podkova – Sedlo pod Bielou Skalou – 1:30 hod
Sedlo pod Bielou skalou – Bukovec – 0:50 hod
Bukovec – Girbeš – 1:10 min
Celkový čas: 5 hodín a 20 minút

Poproč – Sedlo Podkova

Po celý čas tejto hrebeňovky pôjdete po zelenej turistickej značke. V Poproči začínajú spoločne zelená a modrá značka pri kostole, odtiaľ cez hlavnú ulicu hore dedinou, značky ďalej bočia do jednej z bočných ulíc napravo, kde sa zelená a modrá značka delia na dva smery. Tu sa nachádzajú nové smerovky s časovými údajmi, na Girbeš ostáva 5 hodín a 10 minút. Zelená značka ďalej vedie za dedinu, kde sa vnára do lesa a mierne stúpa po lesnej ceste, ktorá je vyjazdená autami. Aj kedy ste dlhší čas značku nevideli (ale značkovanie je dobré), stačí sa pridàžať tejto cesty, ktorá vedie až k pútnickému kostolu sv. Anny. V lese prejdete okolo veľkého dreveného odpočívadla s upraveným ohniskom a lesnou studničkou. Na odpočívadle sa nachádza nápis Vlčia dolina. Ešte chvíľku stúpnete a ocitnete sa na lúkach horského hrebeňa. Napravo sa núkajú pekné výhľady na okolité hory. Poľná cesta sa rozdvojuje, ale na konci lúky opäť spája. Nasleduje krátky prechod dubovým lesom a vyjdete na druhej dlhej hrebeňovej lúke. Napravo uvidíte poľovnícky posed. Na konci lúky sa naskytne zhora pohľad aj obed Rudník a veľký slovenský dvojkríž postavený vo svahu. Značka opäť vchádza do lesa a bočí doľava. Po niekoľkých metroch prejdete na planinu, kde už uvidíte pútnický kostol. Je to vhodné miesto na oddych, pretože sa pri ňom nachádzajú lavičky a upravený prameň pri kaplnke sv. Jána Nepomuckého.

Značka od kostola vedie ďalej lesom, po kratučkom stúpnutí idete takmer po rovine. Je to opäť široká lesná cesta, ktorá sa cca po 30 až 40 minútach spája so žltou turistickou značkou vedúcou zo Zlatej Idky do Nováčan. V závere prídete na veľkú lúku, kde zvyknú lesníci skladovať drevnú guľatinu z ťažby. Tu značka menej nápadne bočí vpravo. Ak by ste odbočku nenašli, nič sa nedeje. Prejdete lúkou na koniec, kde vychádza na asfaltovú cestu vedúcu zo Zlatej Idky do Rudníka. Zabočíte vpravo a do 2 minút ste v sedle Podkova, kde je opäť rozdeľovník turistických značiek. (Sedlo Podkova miestni obyvatelia nazývajú Sedlo pod Kobyľou hoľou a rovnako je označené aj na starších mapách.)

Sedlo Podkova – Sedlo pod Bielou Skalou

Z Podkovy pokračujete po hrebeni výraznou širokou poľnou cestou, ktorá prechádza na malú lúku, kde sa žltá značka oddeľuje a pokračuje napravo do Nováčan. Idete ďalej po hrebeni po zelenej. Charakter lesa sa výrazne mení. Namiesto dubov vstupujete do relatívne mladého bukového a hrabového porastu. Tu možno hľadať pôvod názvu Holička – je pravdepodobné, že v minulosti bol tento horský chrbát holý, teda neporastený lesom.

Po chvíli značka stúpa na vrch Kobylianka (669 m.n.m.). Je dobré častejšie sa obzerať, pretože otočením hlavy na odkrývajú pekné výhľady na masív Kojšovskej hole. Prechodom cez vrchol Kobylianky sa dostanete na ďalšie miesto hrebeňa s peknými výhľadmi do dvoch strán. Ak si chcete výhľady vychutnať ešte viac, po pravej ruke uvidíte atypicko-vysoký nový poľovnícky posed (nový = 2011).

Zelená značka nejde priamo vrcholom Holičky, ale popod neho zo severnej strany. V jednej časti sa odkrývajú ďalšie výhľady, z výšky registrujete aj dediny Hýľov a Vyšný Klátov. V správnom vegetačnom období sa tu asi zdržíte, pretože na niekdajšom rúbanisku sa nachádza rozľahlý černicový porast.

Zvlneným terénom obídete zo severu Biely kameň (666 m.n.m.) a potom klesnete do Sedla pod Bielou skalou, kde sa zelená značka pretína s modrou vedúcou z Hýľova do Šemše. Až potiaľ ste stále išli viac-menej po lesných cestách, ktorými môžu prechádzať aj terénne vozidlá.

Sedlo pod Bielou skalou – Bukovec

Počas tohto úseku takmer stále iba klesáte. Značka však zo začiatku nevedie širokou lesnou cestou, ale lesom so skoro nebadateľným chodníkom. Po chvíli uvidíte po ľavej strane drevenú lesnícku búdu. Pokračujete po značke a dostávate sa azda na jediné rizikové miesto, kde tu možno poblúdiť. Značka sa odrazu stratí. Je potrebné zahnúť doľava a zísť dole svahom cez hustejší mladý drevný porast až vyjdete na ďalšej širokej lesnej ceste. Značku stále nevidieť, klesajte však lesnou cestou nadol a po chvíli sa objaví.

Ïalší úsek je orientačne bezproblémový. Keď bukovo-hrabový les začne prerastať väčším počtom borovíc a cesta klesá ešte strmšie nadol, objavia sa pre vami prvé domy obce Bukovec. Jej ulicami prejdete ku kostolu, kde sa opäť nachádzajú turistické smerovky.

Bukovec – Girbeš

V Bukovci ste opustili podcelok Holička, tu možno aj túru ukončiť. Ak chcete dôjsť pešo až do Košíc, pokračujete podľa značiek od kostola nahor a ulicou doľava, čo vás privedie na rozľahlý kopec, na ktorom sa nachádzajú veľké vysielače. Stúpate na vrchol kopca k vysielačom, značka dlhší čas chýba a nájdete ju až na strome pri kamennom kríži. Odtiaľ značka pokračuje širokou poľnou cestou na druhú stranu kopca, bočí naľavo do lesa a strmším terénom schádza do obce Nižný Klátov. Prejdete cez železnú rampu do dediny a ďalej popri hlavnej ceste, odkiaľ po chvíli značka bočí doľava. Vy nemusíte. Ak pôjdete rovno, prídete k reštaurácii Mlynky, kde sa môžete najesť a napiť. Potom stačí prejsť za reštauráciu a opäť narazíte na značku, ako vchádza do lesa a mierne stúpa. Po chvíli vyjde na lesnej asfaltovej ceste. Bočíte doprava, už len niekoľko sto metrov a ste na konci zelenej turistickej značky, teda na Girbeši.

Na Girbeši na križujú dve lesné asfaltové cesty. Cesta naľavo klesá do chatovej oblasti Kamenný potok. Pokiaľ budete pokračovať tou druhou, ktorá vedie rovno, po cca 2 km roviny a klesania prídete do obce Myslava, čo je už mestská časť Košíc. Z lesa vyjdete oproti autobusovej zastávke MHD, o pár metrov ďalej je trolejbusová zastávka

GPS rázcestí turistických značiek

Poproč - N 48°42,870' / E 020°98,825'
Sedlo Podkova - N 48°43,316' / E 021°02,291'
Sedlo pod Bielou skalou - N 48°42,365' / E 021°06,631'
Girbeš - N 48°43,861' / E 021°10,847'

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.