login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Betliar: Volovec

@ :: Roznava - Okolie ::     Oct 10 2011, 20:28 (UTC+0)








Znaèky v Betliari pre kaštie¾om



Znaèky v Sedle Volovec



Znaèky na Skalisku - vrchole Volovca

Betliar, okres Rožňava: Je to vrch, z ktorého máte kruhový výhľad z vtáčej perspektívy. Okolité pohoria a doliny vnímate, ako keď hľadíte na zem z okienka lietadla. Ba ešte viac, pretože ste v otvorenom priestore. Volovec bezpochyby patrí medzi najkrajšie miesta, ktoré môžete navštíviť na turistických potulkách Košickým krajom. Široký horský chrbát s lúkami a kosodrevinou vytvára atmosféru samostatného sveta, ktorý vyčnieva vysoko nad územie zasiahnuteľné čímkoľvek prízemným. Ostáva len priestor na vnímanie krásy a harmónie okolia. Celkom na vrchole tejto hory vytvorila samotná príroda vyhliadkovú vežu v podobe desaťmetrového skalného útvaru Skalisko. Ak je dobrá viditeľnosť, pri pohľade na severozápad spočiniete zrakom na štítoch Vysokých Tatier. Stačí len trochu pootočiť hlavou ďalej na západ a pred vami sa rozprestrie Kráľova hoľa a Nízke Tatry, z juhu sa zasa odkrývajú planiny Slovenského krasu a na východ smeruje mohutný hrebeň Volovských vrchov s výraznou Kojšovskou hoľou. Neuveriteľný pôvab a (našťastie opakovateľné) zážitky poskytuje aj v čase inverzie, keď sa vrchol Volovca nachádza nad pásmom mrakov. V taký čas stojíte pevne oboma nohami na zemi a zároveň ste bytostne nad oblakmi. Volovec je miesto, kde sa človek musí naplno radovať, že ešte nezvíťazil nad prírodou a stále sa v nej môže cítiť ako jej súčasť.

Volovec vo faktoch

Volovec so svojou nadmorskou výškou 1 284 metrov patrí medzi najvýraznejšie vrchy východného Slovenska. Jeho chrbát s horskými hoľami už zasahuje do pásma kosodreviny. Nachádza sa v rožňavskom okrese neďaleko obce Betliar. Je súčasťou pohoria Slovenské rudohorie – geologického podcelku Volovské vrchy, ktoré nesú meno práve po ňom. (Pre úplnosť – zatiaľ čo susedné Stolické vrchy nesú meno po svojom najvyššom vrchu Stolica, Volovec nie je najvyšší kopec Volovských vrchov. Tým je so svojou nadmorskou výškou 1323 metrov Zlatý stôl medzi Smolníkom a Švedlárom, ktorý je od Volovca o 39 metrov vyšší, avšak nie je taký výrazný a z vrcholu neposkytuje výhľady.)

Tesne pod vrcholom Volovca (cca 10 – 15 min.) sa nachádza turistická chata rovnakého mena s možnosťou stravovania a ubytovania. Otvorená býva celoročne, ale lepšie sa je vždy vopred telefonicky informovať. Vedľa chaty je studnička s výdatným prameňom.

Priamo cez horský chrbát Volovca prechádza najdlhšia slovenská turistická značka – Cesta hrdinov SNP, ktorá vedie z bratislavského Slavína až na Duklu. Z prístupových ciest je najkratšia z obce Čučma, ktorá má cestné spojenie s Rožňavou. Približne o necelú hodinku je dlhšia trasa z Betliara, ktorá je frekventovanejšia už aj z toho dôvodu, že samotný Betliar má pre turistov bohatú ponuku v podobe kaštieľa i jeho historického parku, tiež poskytuje početné možnosti turistického ubytovania a stravovania.

Na čo si dávať pozor pri výstupe

V prvom rade si je potrebné uvedomiť, že výstup na Volovec a späť je celodenná záležitosť a ak sa človek nechce ubytovať pod vrcholom v chate Volovec, ale plánuje sa ešte v ten istý deň vrátiť naspäť, je potrebné na túru vyraziť ráno.

Výškové prevýšenie z Betliara (350 m.n.m.) na Skalisko je (1 284 m.n.m.) je 934 metrov, teda takmer kilometer kolmo navrch. Medzi teplotou i v poveternostných podmienkach v obci a na horskom hrebeni bývajú často veľké rozdiely.

Čas uvádzaný na turistických smerovkách vnímajte ako čistý čas chôdze. Práve na cestách s výrazným výškovým prevýšením sa preukáže kondícia turistu, naviac si je potrebné prirátať chvíle oddychu. K trase z Betliara na vrchol Volovca si teda v plánoch pokojne pripočítajte aj hodinku a pol.

Svahy tejto časti Volovských vrchov sú pomerne bohaté na pramene; po trase ich nájdete niekoľko. Fyzicky náročnejší výstup si však vyžaduje dostatok tekutín aj v batohu.

Odporúčaná trasa výstupu

Žltá značka: Betliar – Sedlo Volovec (3 hod)
Červená značka: Sedlo Volovec – Skalisko (35 min)
Celková dåžka: 3 hod a 35 min

Trasa začína pred vstupom do parku s kaštieľom. Tam sa nachádza turistická smerovka so žltou značkou, takže pred parkom zabočíte vľavo a ďalej kráčate v obci po asfaltke popri parkovom oplotení, za ktorým sa neskôr nachádza chatová osada. V jednej časti však značka bočí z cesty naľavo, čo si je potrebné všímať. Prejdete podhorskou lúkou, ktorá postupne prerastá lesom, kde je pre pomerne veľký otvorený priestor, a teda opäť potrebná pozornosť. Značka vedie hore lúkou do svahu, na jednom mieste prechádza pomerne hustým krovím, za ktorým už však nájdete lesný chodník a ďalšia orientácia je oveľa jednoduchšia.

V určitej fáze stúpania chodníkom popri ňom uvidíte plot betliarskej zvernice, ktorý vás bude sprevádzať niekoľko kilometrov. Zvernica sa orientuje najmä na chov jeleňov, pri troche šťastia môžete nejakých zazrieť. Chodník už pokračuje ako tvrdá lesná cesta vyjazdená terénnymi autami na Bacholovu hoľu, kde sa na čas skrúca prudko vpravo a traverzom ponad dolinu vás privedie vo väčšej výške opäť k oploteniu zvernice. Po chvíli uvidíte vo zvernici drevenú chatu a po ľavej strane cesty upravený prameň s dobrou vodou.

Odtiaľ ešte trasa chvíľu stúpa lesnou cestou, potom však bočí naľavo a povedie vás pomerne strmo i zdåhavo pod horský hrebeň, kde pokračuje až do Sedla Volovec. To ste už v nadmorskej výške 1 155 metrov, teda z Betliara ste prekonali 805 metrov kolmo nahor a na vrchol Volovca vám chýba už len 35 minút čistej chôdze, počas ktorých musíte prekonať ďalších 129 metrov prevýšenia.

V Sedle Volovec sa stretajú tri turistické značky – zelená, žltá a červená. Zelená i červená smerujú na vrchol Volovca, žltá, ktorou ste prišli, ešte chvíľu ide súbežne s oboma ďalšími, ale cca o 20 minút sa oddeľuje a smeruje k chate pod Volovcom. (Do chaty môžete potom zísť po značke aj z vrcholu hory.) Pre výstup na vrchol je pre vás dôležitá červená a zelená značka. Tie pokračujú nahor po okraji horskej lúky, kde už preráža pásmo kosodreviny. Čaká na vás ešte prechod lesom zo sedla zdvihom na chrbát hrebeňa, kde sa vynoríte na širokých horských lúkach plných brusníc a čučoriedok. Postupne začínate vnímať z oboch strán otvorený priestor a výšku, do ktorej ste vystúpili aj s úžasnými výhľadmi do okolia. Sklon cesty sa zmení na príjemnú prechádzku, počas ktorej sa pred vami v diaľke objaví vysoká skala. Je to Skalisko, cieľ tejto trasy na vrchole Volovca, kde bude všetka vaša námaha odmenená možnosťou vnímania krásy okolitého prostredia.

Kontakt

Chata Volovec: http://www.keturist.sk/horskechaty/volovec.php
mobil: 0905 107 962


Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.