login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Stratená: Občasný prameň – Havrania skala – náučný chodník

@ :: Roznava - Okolie ::     Jul 18 2011, 11:57 (UTC+0)






Stratená, okres Rožňava: Náučný chodník Občasný prameň – Havrania skala nepatrí medzi najmenej náročné. Pokiaľ sa ho rozhodnete absolvovať, musíte počítať s tým, že na trase dlhej približne 2 kilometre stúpnete o 280 výškových metrov. Napriek tomu je pomerne frekventovaný, pretože je súbežný s jednou z prístupových trás na Havraniu skalu, čo je turisticky obľúbené a nádherné miesto s úžasnými výhľadmi do okolia.

Chodník bol postavený v roku 1998 a je v dobrom stave, stále udržiavaný. Prechádza Národným parkom Slovenský raj, prírodnými rezerváciami Veľké Zajfy a Havrania skala, ako aj Národnou prírodnou rezerváciou Stratená.

Chodník je schodný obojstranne a sedem náučných tabúľ podáva informácie v slovenčine aj v angličtine.

Náučný chodník

Časové nároky:
Časové nároky sa najhoršie určujú na miestach s pomerne strmým stúpaním, pretože práve tu sa odzrkadľuje kondícia turistu. Vzhľadom na dåžku trasy však možno hovoriť o 50 minútach až 1 a štvrť hodinke. K tomuto si je však potrebné pripočítať čas na to, aby ste sa dostali na začiatok náučného chodníka.

Štart: Náučný chodník sa nachádza priamo na žltej turistickej značke, ktorá začína na rázcestí v doline Veľké Zajfy. Najjednoduchší prístup je tam z obce Stratená, prípadne z obce Dedinky.

Zo Stratenej musíte ísť popri toku Hnilca po červenej turistickej značke na Stratenskú pílu (15 až 25 minút), kde sa napojíte na zelenú turistickú značku smerujúcu na Veľké a Malé Zajfy. Pokračujete po nej (cca 25 min) do bodu rázcestia, kde sa pripája žltá turistická značka smerujúca na Havraniu skalu. Na žltej značke začína náučný chodník.

Z Dediniek musíte ísť po červenej turistickej značke taktiež na Stratenskú pílu ( cca 45 minút) a ďalej pokračujete po zelenej turistickej značke rovnako, ako by ste išli zo Stratenej.

Trasa: Musíte počítať s tým, že po príjemnom prechode zelenou značkou, začnete po žltej stúpať. Prvý z náučným panelov ponúka všeobecné informácie o náučnom chodníku a jeho prostredí. Druhý z panelov je venovaný lesnému porastu. Pri treťom paneli sa dozviete niečo o niekdajšom pálení hnedého uhlia v milieroch; v Stratenej bola huta, hnedého uhlia potrebovali veľa a dosť ľudí sa tu kedysi uhliarstvom živilo.

Predel na dobre značenej trase tvorí štvrtý panel pri Občasnom prameni, ktorý je venovaný prírodnému systému tohto vodného zdroja. Piaty panel informuje o Dionýzovi Štúrovi. Od štvrtého je len na niekoľko krokov a pri ňom sa nachádza masívny drevený stôl aj s lavicami, čo je vhodné miesto na oddych. Rovnako pri prameni sa nachádza ďalšia lavička.

Občasný prameň je svojim spôsobom raritný; tiež verný svojmu názvu, takže vodu si radšej noste so sebou. Vyviera zo skalnej dutiny, do ktorej voda v podzemí vteká nižšie uloženým prítokom, ako je odtok. Počasie teda musí umožniť, aby sa najskôr naplnili podzemné priestory, až potom vydá vodu navonok. Jedna z teórií predpokladá, že dutina v hore má tvar obráteného V. Keď však tečie, je výdatnosť aj vyše 45 litrov za sekundu. Prírodným mechanizmom prameňa sa zaoberal Dionýz Štúr, ktorý bol riaditeľom Ríšskeho geologického ústavu vo Viedni. V rokoch 1863 a 1867 publikoval odborné práce práve o tomto mieste. Na skale pri ceste je kovová pamätná tabuľa na jeho pamiatku, ktorú tu osadili v roku 1977.

Pri prameni sa nachádza rozdeľovník značiek, od ktorého je to pod Havraniu skalu 23 minút, na jej vrchol s vyhliadkou 28 minút. Zároveň od Občasného prameňa vedie aj zelená turistická značka do Stratenej, čo je 55 minút cesty s pomerne strmým klesaním v závere.

Pokračovaním po žltej turistickej značke stúpnete k tabuli s informáciami o živočíšstve tunajších lesov (rysy, vlky, diviaky a pod.) a ďalej k záverečnej tabuli o rastlinstve tohto hustého lesného biotopu.

Dôjdete na miesto, kde už náučný chodník končí a žltá turistická značka pokračuje ďalej (smerom do Stratenského kaňonu). Je tu však aj odbočka, značená ako žltý trojuholník, ktorá vedie krátkych päť minút na Havraniu skalu. Ak sa po nej vyberiete, postupne sa vám z troch miest odkryjú nádherné výhľady na západ, juh a juhovýchod. Pod nohami vám budú ležať vrchy Slovenského raja; v prípade dobre viditeľnosti dovidíte i na Nízke a Vysoké Tatry. Na vrcholovom bode sa nachádza turistická kronika.

Základné informácie

Dåžka náučného chodníka: 2 km
Čas: minimálne 50 minút
Počet informačných tabúľ: 7
Text na informačných tabuliach: v slovenčine, v angličtine
Výškové prevýšenie: 280 metrov
Nadmorská výška vrcholu Havranej skaly: 1 153 m
GPS vyhliadky z Havranej skaly: N 48°53'391" E 020°20'687"

Slavomír Szabó





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.