login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Štós: Vo Wlaszlovitsovej fabrike

@ :: Historické foto ::     Jul 04 2011, 18:50 (UTC+0)

Štós, okres Košice-okolie: Táto historická fotografia vznikla niekedy v prvých desaťročiach 20. storočia a zobrazuje život robotníkov vo Wlaszlovitsovej fabrike v Smolníku, ktorá bola predchodcom neskoršieho závodu Sandrik. Fabriku založil v roku 1803 podnikateľ Jozef Wlaszlovits a jej výroba sa zameriavala na výrobu nožov a šablí. Svoje výrobky Wlaszlovits vyvážal do rôznych štátov Európy i do USA a pomerne rýchlo bola jeho firma najväčšia svojho druhu vo vtedajšom Uhorsku.

Okrem zamestnanosti to malo na Štós aj iný vplyv. Elektrický prúd tu zaviedli ešte pred II. svetovou vojnou. Tým sa produkcia ešte zvýraznila. Uviesť to môžeme na príklade dielne brusičov, z ktorej pochádza táto fotografia. Brúsne kamene sa museli neustále otáčať. Zabezpečovali to alebo muži neustálym šliapaním na prevody, alebo ženy točili hriadeľom. Išlo pritom o veľmi ťažké kamene, z ktorých niektoré mali priemer aj cez dva metre. Po zavedení prúdu už brúsnymi kameňmi otáčal elektrický prúd.

Od roku 1862 boli v Štóse dve nožiarske fabriky. Tú druhú založil podnikateľ Róbert Komporday, ktorý sa neskôr stal známym aj vďaka založeniu štóskych kúpeľov. Od roku 1882 tu pôsobila aj menšia nožiarska firma Schreiber a synovia.

Po roku 1948 však boli fabriky i dielňa zoštátnené a od roku 1951 tu pôsobil už závod Sandrik, ktorý však už zanikol. Dnes v Štóse pôsobí už len niekoľko remeselných majstrov nožiarov. Medzi nimi aj pán Otto Neuman, ktorý sa na výstavách a súťažiach stal už 3 krát víťazom, 1 krát absolútnym víťazom Slovenska a v Čechách 3 krát víťazom a 1 krát víťazom Top nôž roka.

Slavomír Szabó


Informácie k tomuto článku nám poskytla pani Gabriela Stramová. V článku sa nachádzajú aj informácie z použitej literatúry Gabriel Müller: Obec Štós.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 4633