login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Štós: Nožiari na prehliadke

@ :: Historické foto ::     Jul 04 2011, 18:45 (UTC+0)

-


Štós, okres Košice-okolie: Tieto historické fotografie pochádzajú zo dňa 29. júna 1931, keď obcou prechádzal sprievod alegorických vozov pri príležitosti usporiadania súťaže v speve medzi Smolníkom, Medzevom a Štósom. Nevieme, komu patril voz na prvej fotografii. Je evidentné, že sa na ňom nachádzajú brusiči – výrobcovia nožov, avšak v danom čase pôsobili v obci tri takéto firmy. Najstaršou bola Wlaszlotivsova fabrika (založil Jozef Wlaszlovits st.), ktorá tu pôsobila od roku 1803, druhou bola Kompordayova fabrika (Róbert Komporday), ktorá vznikla v roku 1832 a jej majiteľ naviac v roku 1881 založil aj Kúpele Štós a tretiu malú továrničku vlastnila firma Schreiber a synovia. Zachoval sa iba zápis, že počas prehliadky budil voz brusičov všeobecný záujem. Na hriadeľ brusného kameňa bol totiž pripevnený prevodový remeň, ktorý spojili s hriadeľom osi voza. Za jazdy sa teda brúsny kameň otáčal a brusič mohol pracovať.

Alegorický voz na druhej fotografii patril Wlaszlotivsovej fabrike a na výstavnom paneli mal pripevnenú kolekciu nožov.

Tradícia slávnostných sprievodov s alegorickými vozmi zanikla po II. svetovej vojne, keď došlo na deportácie veľkej časti pôvodného nemeckého obyvateľstva ako Štósu, tak i Medzeva a Smolníka. Po roku 1948 prišlo naviac na zoštátnenie súkromného vlastníctva majiteľov nožiarskych firiem a neskôr na vytvorenie štátneho závodu Sandrik.

Pri pohľade na fotografie je zaujímavá ešte jedna vec, ktorá človeku neznalému vtedajších štóskych pomerov isto unikne. Alegorický voz na prvej fotke ťahajú kravy alebo voly, na druhej fotke sú to kone. Štós je z troch strán obkolesený veľmi strmými svahmi. Miestni obyvatelia neboli poľnohospodári, každý pestoval len niečo málo pre seba. Okolité strmé lúky však využívali na pasenie a pestovanie sena. Kone údajne nevládali ťahať naložené vozy do takýchto strmých strání, takže pri zvážaní sena boli nepoužiteľné. Každý radšej kupoval voly, prípadne zapriahal kravy. Vlastniť koňa znamenalo určitý luxus, skôr len pre potechu. Dovolili si to iba tí, čo na tom boli naozaj dobre.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku nám poskytla pani Gabriela Strampová.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4325