login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník, Smolnícka Huta: Spomienka na už nejestvujúcu železničnú trať

@ :: Historické foto ::     Jul 04 2011, 18:32 (UTC+0)

Smolník, okres Gelnica: Táto historická fotografia pochádza zo začiatku 20. storočia a vidíme na nej dnes už nejestvujúcu železnicu v obci Smolnícka Huta, ktorá však od roku 1926 niesla názov železničná stanica Smolník, od roku 1930 opäť železničná stanica Smolnícka Huta.

Počiatky tejto železničnej trate siahajú do roku 1880, keď bol prijatý zákon o lokálnych železniciach a následne vzniklo v Gelnici konzorcium, ktoré rozhodovalo o vybudovaní trate na úseku z Margecian do Smolníka. Finančne projekt vychádzal z prostriedkov, ktoré poskytli Uhorská krajinská banka a Anglicko-rakúska banka. Bolo to však ekonomicky náročné natoľko, že z Magrecian do Gelnice postavili trať so štandardným rozchodom, ale od Gelnice cez Mníšek nad Hnilcom do Smolníckej Huty viedla už len úzkorozchodná železničná trať. Pôvodný plán dostavať ju do Smolníka nebol nikdy plne realizovaný. Úsek štandardnej šírky mal niečo cez 7 kilometrov, úzkorozchodný 25,5 kilometra. Trať začali budovať v roku 1884 a v tom istom roku ju v decembri uviedli do prevádzky. Vzhľadom na banskú činnosť bola okrem osobnej využívaná v značnej miere aj na nákladnú prepravu.

Smolník a Smolnícka Huta boli nakoniec železnicou spojené v roku 1907. Táto trať však nemala s pôvodnou nič spoločné. Išlo o úzko-koľajovú lesnú železničku nazvanú Kotlina, ktorá spolu so štyrmi odbočkami do dolín s ťažbou dreva a k píle merala približne 7 kilometrov.

V roku 1934 v čase I. ČSR sa začalo s výstavbou železničného spojenia Margecany – Červená skala. Tento rok môžeme počítať aj za začiatok konca trate Margecany - Smolník (Smolnícka Huta). Z Mníška nad Hnilcom na konečnú zastávku – teda v osi úzkokoľajky – premával autobus už od roku 1935. Od roku 1936 tu síce jazdili vlaky, ale už len nákladná doprava; osobná doprava sa obnovila až v časoch Slovenského štátu v roku 1940, no nakoniec ju nadobro zastavili v roku 1961. V roku 1965 tu ukončila činnosť aj nákladná doprava, trať zanikla.

Obyvatelia a návštevníci Košíc, ktorí poznajú Detskú železnicu v Čermeli, často ani netušia, že toľko obdivovaná vyše storočná parná lokomotíva Katka, pôvodne jazdila práve na úzko-koľajovej trati medzi Smolníckou Hutou a Gelnicou.

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:
M. Badík, L. Deli, R. Maguľa: 700 rokov baníctva v Smolníku (1970, vydali Železorudné bane, Závod Smolník)
J Ilavský a kolektív: Smolník – mesto medenorudných baní (1993, vydalo združenie Mineralia slovaca)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 5530