login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Stratená: Dobšinská ľadová jaskyňa v roku 1922

@ :: Historické foto ::     Jun 14 2011, 12:38 (UTC+0)

Stratená, okres Rožňava: Historická pohľadnica bola vyrobená v roku 1922 a zobrazuje Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Túto objavili v 15. júna 1870 Ing. Eugen Ruffinyi, Andrej Mega, Gustáv Lang a Ferdinand Fehér. Vtedajší richtár Dobšinej Pavol Gömöry ju na zasadnutí mestského zastupiteľstva 16. júla toho istého roku označil za zázrak prírody. Tak ju vnímala aj dobová tlač a do Dobšinej prichádzali mimoriadne vlaky, ba organizovali sa tu aj zájazdy zo zámoria. Prvotné meno bolo Ruffynyiho jaskyňa podľa jej objaviteľa.

Dnes sú podzemné priestory zmapované oveľa dôkladnejšie ako v čase ich objavu. Vie sa, že Dobšinská ľadová jaskyňa je súčasťou podzemného komplexu Stratenskej jaskyne, ktorá má dovedna neuveriteľných 21,9 km chodieb.

Vchod do Dobšinskej ľadovej jaskyne sa nachádza na severnom svahu vrchu Duča. ¼udia túto časť označovali často ako ľadová jama a viaže sa k nej aj povesť o známom dobšinskom zbojníkovi Sámelovi.

Časy, kedy sa tu konali krasokorčuliarske preteky a podzemné pikniky pre šľachtu sú už za nami. Dnes je Dobšinská ľadová jaskyňa národnou prírodnou pamiatkou Slovenska, v roku 2000 bola dokonca zaradená do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Na pohľadnici upúta pozornosť trojjazyčný názov. I keď už vznikla I. Československá republika, vidíme, že v rámci medzinárodnej propagácie vydavateľ použil aj nemčinu a maďarčinu.

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:

Autorský kolektív: Banské mesto Dobšiná (vydal Ing. Tibor Turčan – Banská agentúra, 2008)
István B. Kovács: Gemersko (vydal Gemer – malohontský muzeálny spolok, 2005)







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3796