login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Vodná nádrž Úhorná a jej katastrofy

@ :: Historické foto ::     May 30 2011, 16:23 (UTC+0)

Smolník, okres Gelnica: Táto historická fotografia slúžila ako pohľadnica a odoslaná bola v roku 1933. Vidíme na nej niekdajší hotel a povestný železný čln na jazere Úhorná. To je na pohľadnici pomenované ako „Uhornianské pleso pri Smolníku“. V skutočnosti však nejde o pleso, ale umelo vytvorenú vodnú nádrž, ktorú tu postavili v roku 1768 na odvod vody pre pohon banských mechanizmov.

V súčasnosti je vodná nádrž Úhorná vyhľadávanou turistickou destináciou; mimoriadne obľúbené je pre svoje pstruhové vody najmä medzi rybármi. Niekdajší hotel ešte stojí a je prevádzkovaný ako bufet, nový penzión a reštaurácia sa nachádzajú hneď pri ňom.

I keď vodná nádrž stáročiami získala výzor priam idylického horského jazera, nie vždy tomu tak bolo. Svedčia o tom historické zápisy, ktoré dokumentujú katastrofy zapríčinené pretrhnutím hrádze.

Hrádza sa poškodila a pretrhla prvýkrát hneď po svojom dostavaní, teda ešte v roku 1768. Mohutná vlna a ďalší príval vody zničili v Smolníku sedemdesiat domov na predmestí zvanom Vorstadt.

Dobový zápis z 25. 8. 1813 zasa konštatuje, že tento dátum „bol dňom plným škody a hrôzy. Po 48 hodinách a nepretržitom lejaku, zapríčinenom prietržou mračien, bol o 5:00 hod. potok tak rozvodnený, že predmestie bolo zatopené (terajšia Partizánska ulica). Prítoky horských potokov ako aj pretrhnutá hrádza zapríčinili, že päťdesiat domov úplne odplavilo a dvadsať domov bolo značne poškodených“. Rovnako ostali zatopené skoro všetky smolnícke bane.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol na základe svojej publikačnej činnosti a osobných konzultácií Ing. Ján Fritsch.










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 4403