login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Prvý autobus

@ :: Historické foto ::     May 30 2011, 16:18 (UTC+0)

Smolník, okres Gelnica: Táto historická fotografia pochádza z roku 1935 a vidíme na nej prvý autobus, ktorý začal premávať ako pravidelný spoj do Smolníka. Dovtedy bývalo zvykom, že sem ľudia prichádzali na prácou na bicykloch alebo pešo cez hory. Pravidelná linka začala premávať v máji 1935 a viedla trasou Košice – Jasov – Medzev – Štós – Smolník. Zakrátko na to ju predåžili až na dosť netypickú konečnú zastávku - Štrbské pleso.

Podľa doposiaľ zachovaného cestovného poriadku autobus začínal svoju cestu zastávkou spred košického hotela Schalkház (dnes Double Tree by Hilton). Jasov bol v tomto čase ešte mesto s rozvinutým baníctvom a priemyslom, rovnako mesto Medzev so známymi hámrami, Štós bol zasa významnou priemyselnou obcou s Wlaszlovitsovou nožiarskou fabrikou (neskôr známou ako Sandrik Štós). O niečo vyššie stoja Kúpele Štós, po nich nasleduje Smolník.

Zanedlho pribudol ďalší autobusový spoj, ktorý spojil Smolník s Gelnicou. Ten sa stal dominantným najmä po roku 1938, keď Košice i Jasov po Viedenskej arbitráži pripadli pod Horthyho Maďarsko.

Historická fotografia zobrazuje centrálne námestie Smolníka a vyhotovená bola z okna súčasného obecného úradu. Zo známych objektov si v popredí môžete všimnúť trojičný ståp z 18. storočia, naľavo je veľká budova niekdajšej tabakovej továrne.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol na základe svojej publikačnej činnosti a osobných konzultácií Ing. Ján Fritsch.










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.







čitateľov: 4720