login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Prvé osobné auto v meste

@ :: Historické foto ::     May 30 2011, 15:59 (UTC+0)

Smolník, okres Gelnica: Táto historická fotografia vznikla niekedy koncom tridsiatych alebo začiatkom štyridsiatych rokoch 20. storočia a vidíme na nej prvé osobné auto, ktoré bolo v meste (dnes v obci). Začiatok minulého storočia bol pre niekedy bohatý Smolník ťažký. Cena pyritu ako suroviny na trhoch výrazne klesla, znižovala sa ťažba, zatvárali bane a nastali veľké nepokoje. ¼udia sa tu museli začať učiť žiť skromnejšie. Možno aj z toho dôvodu tu prvé auto vlastnil podnikateľ s odevmi Ján Holmik až začiatkom tridsiatych rokov. Nemal však osobné auto, ale nákladiak, ktorým dovážal tovar.

Prvé osobné auto si kúpil šéf banských montérov Anton Frič. Bola to Tatra 57, ktorú vidíte na fotografii. Na vtedajšie pomery išlo o skutočný prepych hodný obdivu. Tento model Tatry bol neuveriteľne populárny, o čom svedčí skutočnosť, že počas prvých dvoch rokov jeho výroby (1931-1932) sa vyrobilo až 7020 kusov. Teda denná produkcia automobilky bola približne 10 áut tohto typu denne. Žiadna plne automatizovaná výrobná linka, ale poctivá ľudská práca. Viaceré z týchto kusov jazdia dodnes a sú pýchou stretnutí veteránov. Takéto auto dosiahlo rýchlosť až 85 kilometrov za hodinu a spotrebovalo asi 10 litrov benzínu na 100 kilometrov. Model Tatra 57 prechádzal postupnými vývinovými obmenami, no vyrábal sa až do roku 1948.

Všimnite si tiež cestu na fotografii. Nemá asfalt, ale prevažne furmanskými vozmi vyjazdený povrch z tvrdej zeminy. Asfaltovať sa tu začalo až po roku 1951.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 3804