login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Jasov: Čertova skala

@ :: Okolie ::     May 02 2011, 15:45 (UTC+0)


Jasov, okres Košice-okolie: Asi pol kilometra za obcou Jasov pri ceste smerujúcej do Moldavy nad Bodvou sa nachádza naľavo v poli vápencové bralo veľkosti menšieho dedinského domčeka. Osamotená skala je neprehliadnuteľná ani nie kvôli výnimočnej pompéznosti, či inak očarujúcej kráse. Pohľad priláka kvôli tomu, že jednoducho vyčnieva a je v poli jediná. Napriek tomu k nej prišiel hádam každý obyvateľ z okolia a dokáže prilákať aj turistov. Je typickým príkladom toho, že pokiaľ sa k nejakému architektonickému či prírodnému výtvoru viaže povesť alebo iný historický príbeh, ľudia ho považujú za hodný návštevy.

Príbeh Čertovej skaly sa údajne odohral na konci 12. storočia, keď pod Jasovskú skalu prišli premonštrátski mnísi. Kláštor, ktorý dnes dokáže ohúriť svojou krásou, podľa povesti stavali na tomto mieste, pretože ľudia verili, že na Jasovskej skale sa zjavil Ježiš Kristus a dodnes sa tam nachádza kameň, v ktorom sú údajne odtlačené jeho kolená, keď sa tu modlil.

Čert vraj cítil, že má moc nad väčšinou ľudského pokolenia, ale neznášal mníchov. Bál sa, že títo ľudia odetí v prostých rúchach a tráviaci dni v modlitbách a konaní dobrých skutkov môžu svojou zbožnosťou nakaziť prostý hriešny ľud. Rozhodol sa teda, že na základy budúceho kláštora zhodí obrovský balvan, aby im ich plány prekazil. Rátal s tým, že sa zľaknú a utečú odtiaľ raz a navždy.

Keď diabol priletel s obrovským skaliskom a znášal sa z oblohy k zemi, miesto pod Jasovskou skalou takmer nespoznal. Mnísi svojim príkladným životom naozaj priťahovali ľudí a tí im pomáhali so stavbou kláštora, takže už bol takmer postavený. Aj z kostola už čnel k oblohe kríž. Čert sa nahneval, a pretože ľuďom bez hriechov nemohol ublížiť, zahodil skalu do poľa. Tam stojí dodnes.

Pokiaľ pôjdete po ceste z Jasova do Moldavy (či naopak), určite si ju pozrite. Je ju dobre vidieť aj z vrcholu Jasovskej skaly, kam vedie náučný chodník.


Slavomír Szabó