login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Stratená: Slovenské národné povstanie a obec Stratená

@ :: Historické foto ::     Apr 13 2011, 18:21 (UTC+0)

.


Stratená, okres Rožňava: Tento portrét slovenského vojaka vznikol v roku 1942 alebo 1943 a zachytáva obyvateľa Stratenej, ktorý musel v čase vojny narukovať do slovenskej armády. I keď počas aktívnej služby bol so svojou jednotkou prevelený na územie Sovietskeho zväzu, mal šťastie, že mu základná vojenská služba skončila bez toho, aby ho zasiahli záverečné boje postupujúceho frontu. Aspoň nie ako vojaka. V roku 1944 už bol totiž doma, avšak v čase vypuknutia Slovenského národného povstania sa pridal v povstalcom. Bojoval spolu s partizánmi v Slovenskom raji a bol aj zranený.

Miestna partizánska jednotka bola podriadená partizánskemu veliteľstvu v Dobšinej. Partizáni zo Stratenej bojovali v línii Spišská Nová Ves – Grajnár – Čertova hlava. Tam padlo aj šesť obyvateľov obce: Jozef Novotný, Ján Malindžák, Ján Červenka, Ján Šreknel a bratranci Jozefovia Malindžákovci. Na obecnom úrade dnes majú svoju pamätnú tabuľu.

Slovenské národné povstanie malo napriek krátkemu trvanie dlhé dozvuky minimálne v tejto oblasti Hnileckej doliny. Už počas prvých septembrových dní sa od Telgártu blížila početná nemecká jednotka. Keď vtrhla do Stratenej, hrozilo vypálenie obce, pretože tu sa k povstalcom pridali skoro všetci muži. Nemci v dedine zajali štyroch miestnych žandárov, lebo mali pri sebe zbrane. Už ich aj chceli zastreliť uprostred obce, keď do toho vstúpila jedna z miestnych obyvateliek, ktorá vedela nemecky. (Veľa rodín spojených s baníctvom a neskôr aj hutníctvom na Gemeri malo nemecké korene.) Navravela Nemcom, že úlohou týchto žandárov je dedinu chrániť pred povstalcami. Ak by prišla len o minútu neskôr, údajne by boli všetci štyria už po poprave.

Partizánske boje pokračovali v horách až do skončenia II. svetovej vojny, čo je v prípade Stratenej 28. január 1945, keď bola dedina oslobodená.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
- obyvatelia Stratenej
- Ján Majer: Fašisti v Hnilecké dolinì



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4539