login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slavošovce: Pamätník Pavla Emanuela Dobšinského

@ :: Roznava - Okolie ::     Jan 31 2011, 09:57 (UTC+0)

.


Slavošovce, okres Rožňava: Dozaista najvýznamnejšou osobnosťou kultúrneho života, ktorá sa narodila v Slavošovciach, je evanjelický kňaz, spisovateľ, pedagóg, prekladateľ, etnológ a foklorista Pavol Emanuel Dobšinský. V niekdajšej obecnej fare, kde uzrel svetlo sveta, dnes nájdete jeho múzeum. Pomenovaná je po ňom aj základná škola v obci a na jej nádvorí sa nachádza Dobšinského pamätník, ktorý je zaradený v databáze národných kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Pamätník nie je veľmi starý, bol odhalený v roku 1970. Na mramorovom obelisku sa nachádza busta spisovateľa, jeho meno a dátumy narodenia i úmrtia.

Prvá kniha Pavla Dobšinského vyšla, keď už mal tridsať rokov. Vtedy spolu so spisovateľom Augustom Škultétym edične zatriedil zozbierané príbehy a v rokoch 1858 až 1861 ich vydal v šiestich dieloch pod názvom „Slovenské povesti“. Záujem o ne bol od prvej chvíle obrovský, zďaleka to však nebola jeho celá tvorba. Neboli to však len epické útvary, ktoré zbieral pri svojich návštevách dedín. V roku 1874 vyšlo jeho dielo „Sborník slovenských národných piesní, povestí, prísloví, porekadiel, hádok, hier, obyčajov a povier“. V tomto etnografickom štýle pokračoval a v roku 1880 dielo doplnil o „Prostonárodnie obyčaje, povery a hry slovenské“. Najväčšia časť jeho tvorby sa nachádza v zbierke „Prostonárodnie slovenské povesti“, ktoré postupne vychádzali v rokoch 1880 až 1883. Zahàňa 90 rozprávok a povestí, ktoré vyšli v 8 dieloch a dnes patria k základom národnej klasiky

Pavol Dobšinský zomrel v roku 1885 na tuberkulózu. Je málo známym faktom, že posledných deväť rokov si zmenil svoje autorské umelecké meno na Slavoj Drienčanský. Pochovaný je v Drienčanoch v okrese Rimavská Sobota. Jeho hrob sa nachádza vedľa artikulárneho chrámu.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.