login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slavošovce: Folklór v rokoch štyridsiatych

@ :: Historické foto ::     Nov 30 2010, 12:04 (UTC+0)

1


Slavošovce, okres Rožňava: Poznáme presný dátum vzniku týchto fotografií i príležitosť, pri ktorej vznikli. Bolo to 14. marca 1942, keď Slavošovčania išli do Slovenského rozhlasu, aby pri príležitosti vzniku I. Slovenskej republiky naživo odspievali a predviedli folklórne pásmo nazvané „Ide káčor“. Boli to roky, kedy ľudový kroj ešte celkom nevymizol, ale najmä v obciach so silnou fabrickou výrobou ho nahrádzalo konfekčné oblečenie; resp. aj z podomácky utkanej látky sa už šili odevy skôr modernejšieho a mestského rázu, čo platilo najmä pre mužov. Kroj mal však ešte stále každý doma. V tomto prípade sa teda Slavošovčania navliekli do tradičných odevov, pretože išli prezentovať svoj folklór.

Stačilo by sa však vrátiť v čase aspoň dve desaťročia pred vznik tejto fotografie a situácia by bola celkom iná. Obľúbené obleky, ktoré muži v štyridsiatych rokoch nosili bežne, boli ešte len odevom bohatších. Iné boli aj mužské účesy, pretože sa strihali len zriedkavo a účes si upravovali zhàňaním vlasov na jednu stranu. Starší muži si tu dokonca zaplietali vrkoče.

Rukávy krojových košieľ z doma utkaného plátna boli široké, aby neprekážali v pohybe. Nohavice tu nazývali gaše a ozdobovali ich, rovnako ako rukávy košieľ, pásovou gemerskou výšivkou. Okrem gaší chlapi nosili aj chološne. Na výrobu ich látok sa však nepoužívalo konope, ale ovčia vlna. Chološne mali typickú ornamentálnu výšivku na stehnách.


Slavomír Szabó

Informácie k fotografii nám poskytol pán Milan Sajenko zo Slavošoviec.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4239