login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrušov: Gotický kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie

@ :: Roznava - Okolie ::     Jun 23 2010, 12:26 (UTC+0)

-


-


-


-


-


-


-

Hrušov, okres Rožňava: Hneď po vstupe do obce pri hlavnej ceste stojí rímsko-katolícky kostol s patrocíniom Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Táto gotická jednoloďová sakrálna stavba vznikla ako obecný kostol v druhej polovici 14. storočia a patrí medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska. I keď je jeho loď na prvý pohľad typicky gotická, prešla viacerými stavebnými úpravami, z ktorých najvýraznejšie boli v 17. a 18. storočí a vtlačili stavbe pečať viacerých barokových prvkov. Svedčí o tom aj drobná zachovaná maľba s letopočtom 1763.

Jediné gotické okno sa zachovalo už len za oltárom. Typické lomené oblúky je však možné vidieť na strope v polygonálne uzatvorenom presbytériu. Na pohľad upúta stropná maľba s hviezdnou ozdobou. Väčšine návštevníkov sa s termínom gotický kostol spájajú predovšetkým masívne múry, ktoré zdobia nanajvýš figurálne fresky. V stredoveku to však bolo inak a aj mnohé známe katedrály boli pestrými pastelovými farbami omaľované nielen zvnútra, ale aj zvonku. Za to, že pôvodný gotický štýl ostal v dominantnej miere zachovaný, možno vďačiť odklonu obyvateľov obce od rímsko-katolíckej cirkvi. V období baroka sa totiž rímsko-katolícke kostoly masívne prestavali do barokového štýlu a neskôr do klasicistického. Protestantské cirkvi na zdobení a vynovovaní chrámov podľa aktuálnych módnych trendov netrvali. Ešte aj v maďarskej publikácii „Abauj-Torma Vármegye“, ktorá vyšla v roku 1939, sa píše, že tento kostol patrí protestantom. Dnes je opäť stánkom rímskych-katolíkov.

Kostol na prvý pohľad zaujme skutočnosťou, že nemá vežu. V gotike sa v dedinských kostoloch veže nestavali, nahrádzali ich samostatné drevené zvonice. Väčšina veží bola v obciach predstavaná k staršej stavbe v 18. storočí a neskôr, čo však nie je prípad Hrušova. Samostatná zvonica sa nachádza na nádvorí kostola.

V interiéri si môžete pozrieť aj obraz sv. Anny, ktorý bol pôvodne v Kostolíku sv. Anny pri viniciach za obcou.

Kostol je otvorený len počas náboženských obradov. Jeho prípadnú prehliadku turistickou skupinou si je potrebné dohodnúť vopred s vedením obce.

Kontakt na Obecný úrad v Hrušove:

Obec Hrušov
č. 5
049 43 p. Jablonov

Tel.: +421 58 796 15 22
Fax: +421 58 788 17 39



GPS – Gotický kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie: N 48° 34, 533´ / E 020° 38, 139´




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.