login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Markušovce: Ochotnícke divadlo

@ :: Historické foto ::     Apr 01 2010, 19:50 (UTC+0)

-


-


-


-

Markušovce, okres Spišská Nová Ves: Tieto fotografie vznikli v šesťdesiatych rokoch 20. storočia a vidíme na nich vystúpenie dedinského ochotníckeho divadla z Markušoviec v hre Nevesta zo žalára. Miestny divadelný spolok vznikol v čase II. svetovej vojny a účinkoval do osemdesiatych rokov. Zaujímavý je názor niekdajších „hercov“, prečo to vlastne všetko začalo. Podľa ich názoru v danom čase vnímali školskí učitelia život v dedine inak. Okrem toho, že odovzdávali deťom základné vedomosti, brali za svoju úlohu rozvíjať kultúrny život v obci, a to práve najčastejšie vznikom divadelných súborov. („Vtedy učitelia poznali každého v dedine po mene, robili krúžky varenia, šitia, divadlo a ľudia si ich vážili ako osobnosti. Nie ako dnes, že len príde, naučí, čo má, sadne do auta a odíde z dediny domov do mesta.“)

Divadelný súbor hral v Markušovciach zvyčajne tri razy ročne. Na II. sviatok vianočný – čiže na Štefana, na fašiangy a na Jána. Okrem toho chodili vystupovať do obcí, v ktorých mali dobré divadelné kontakty, najmä do Mníšku nad Hnilcom, Nálepkova a Hrabušíc.

Skúšky s výnimkou čias žatvy však boli celoročne, a to najskôr v školskom byte učiteľa, neskôr v školskej triede. Divadlo bolo celodedinská záležitosť a herci boli rôzneho veku. Záležalo od potreby obsadenia jednotlivých rolí, ale hrali tam od detí až po starých ľudí. Niektorí dedinčania, ktorí nehrali, pomáhali pod dozorom učiteľa pri svojpomocnom vytváraní a maľovaní divadelných kulís. Každé vystúpenie potom bola hotová obecná slávnosť.

Uvádzali sa vždy divadelné hry slovenských autorov, a to okrem spomínanej Nevesty zo žalára najmä Svedomie, Kamenný chodníček, Na svätého Vavrinečka pod lesom (tú im komunisti potom zakázali), Inkognito a Páv.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3287