login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Pohľadnica s hradom

@ :: Historické foto ::     Feb 05 2010, 13:25 (UTC+0)

Gelnica,okres Gelnica: Táto ručne kolorovaná fotografia pochádza zo začiatku 20. storočia a slúžila ako pohľadnica. Zachytáva juhozápad mesta s krytým mostom, odbočkou na Turzove kúpele a časť nazvanú Slovenské cechy, pričom sa zameriava najmä na zrúcaniny hradu na vrchu kopca.

Gelnický hrad – tiež zvaný Turzov hrad – začali stavať v roku 1234 za vlády kráľa Ondreja II. Vybudovaný bol ako pevnosť na ochranu banského bohatstva a obyvateľov mesta. Pokusov o dobytie a zničenie hradu bolo veľa. Prvý a neúspešný nastal v čase tatárskej expanzie v rokoch 1241 až 1242. V roku 1274 hrad dobyl povstalec Ronald a počas bojov o nástupnícke kráľovské práva Ladislava Pohrobka, ktorý bol vojensky zastúpený niekdajším bratríkom Jánom Jiskrom, sa dostal do rúk „jiskrovcom“.

Po smrti Ladislava Pohrobka nastúpil na trón Matej Huňady Korvín, ktorý za odboj proti bratríkom venoval hrad rodu Zápoľský. Avšak pri ďalších bojoch o kráľovskú korunu medzi Jánom Zápoľským a Ferdinandom I. Habsburským bol hrad v roku 1527 zničený, ostal takmer v ruinách. Obnoviť a zväčšiť ho dal Alexej Turzo po tom, ako ho dostal darom od kráľa.

Rod Turzovcov vlastnil hrad až do svojho vymretia, teda do smrti Michala Turza v roku 1636. Po krátkom čase ho kráľ Ferdinand III. venoval grófovi Štefanovi Čákimu a jeho manželke Eve Forgáčovej, ktorej matka bola rodená Turzová. V dôsledku stavovských povstaní Juraja Rákociho však Čákiovci nechali hrad neosídlený až do roku 1652. Rákociovské povstania mali pokračovanie a hrad menil majiteľov. Tým sa zanedbával, často sa tam bojovalo až ostal celkom zničený. Bol dlho opustený, podľa záznamu z roku 1765 ho využívali na vojenský výcvik gelnickí husári. Bolo to tiež časté výletné miesto obyvateľov mesta. V dôsledku vážneho poškodenia múrov i ostávajúcich štyroch bášt tam však došlo k viacerým zraneniam i smrti. Preto vedenie Gelnice v roku 1839 nariadilo hrad rozobrať a kameň sa použil na výstavbu mnohých domov, okrem iného aj historickej radnice.

Dnes na kopci z niekdajšej pevnosti nájdete len nepatrné zvyšky.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytla riaditeľka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3804