login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Banícke námestie

@ :: Historické foto ::     Jan 17 2010, 00:14 (UTC+0)

Gelnica,okres Gelnica: Táto fotografia zachytáva hlavné námestie, ktoré tvorilo i tvorí jadro mesta. Vyhotovená bola niekedy na začiatku 20. storočia, i keď presný dátum nepoznáme. Isté je však, že to pred rokom 1933, pretože tu ešte nie je inštalovaný pamätník so sochou baníka. Námestie v pôvodnom stvárnení bolo predovšetkým miestom, kde sa konali trhy. Na tejto fotografii je však zachytený pohrebný sprievod.

Budova vpravo od hotela pokračuje ako mestská radnica, dnes tam sídli Banícke múzeum. Celý tento objekt bol postavený na základoch pôvodne renesančných budov, ktorých fasády sa spojili do jednotného celku v štýle tereziánskeho baroka. Zaujímavosťou je, že za obeť výstavby padli takmer posledné zvyšky Gelnického hradu.

Námestie má podlhovastý tvar a okrem opísanej budovy je lemované aj skupinou historických domov, ktoré pôvodne obývali zámožní majitelia miestnych baní. Rovnaký charakter má i neďaleké okolie nad námestím, kde už však nebývala najbohatšia vrstva, ale radoví baníci, uhliari, drevorubači a furmani. Gelnica má na zozname národných kultúrnych pamiatok zapísaných 39 objektov, z toho 14 na Baníckom námestí.

Banícke námestie nie je v meste jediné. Druhé a rovnako historické sa nachádza pri evanjelickom kostole a vytvárajú ho budovy z 18. storočia postavené v tereziánskom baroku.


Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytla riaditeľka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 4232