login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Moldava nad Bodvou: Pamätník Mártona Sepšiho Čombora

@ :: Okolie ::     Jan 05 2010, 21:20 (UTC+0)


Moldava nad Bodvou, okres Košice-okolie: V parku na hlavnej ulici v podobe hradnej veže stojí pamätník venovaný spisovateľovi, básnikovi a učiteľovi Mártonovi Sepšimu Čomborovi (Márton Szepsi Csombor). Tento autor žijúci na prelome 16. a 17. storočia (1595 – 1622) vstúpil do dejín literatúry prvým cestopisom uverejneným v maďarčine, ktorý nazval Europica Varietas - čiže Rôznorodá Európa. Dielo bolo vydané v roku 1620 v Košiciach, kde pôsobil ako rektor školy.

Cestopis vychádza z autorových osobných zážitkov a približuje jeho putovanie v rokoch 1616 až 1619. V danom období navštívil Anglicko, Česko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Nemecko a Poľsko. Opätovné vydanie jeho knihy v súčasnosti by bolo dozaista prínosom nielen z hľadiska historickej geografie, ale tiež ako sonda do myslenia a vnímania človeka žijúceho v časoch renesančného humanizmu a náboženskej reformácie.

Ïalším dielom, ktoré napísal v čase, keď pôsobil ako domáci učiteľ vo Vranove nad Topľou, bolo Udvari schola, čiže Dvorná škola. Žiaľ, vydania tejto knihy sa nedožil, pretože zomrel veľmi mladý, keď v jeseni v roku 1622 podľahol epidémii cholery. Pochovali ho na cintoríne vo Vranove nad Topľou.


Slavomír Szabó

Informačný zdroj: Infocentrum Moldava nad Bodvou





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.