login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Socha baníka

@ :: Historické foto ::     Dec 06 2009, 15:10 (UTC+0)

-


Gelnica,okres Gelnica: Prvá z uverejnených fotografií pochádza z roku 1935. Vidíme na nej slávnosť, ktorá sa v Gelnici konala pri príležitosti inštalácie sochy baníka pred vtedajším mestským magistrátom. Socha sa doslova stala symbolom mesta, ani dnes nechýba na žiadnych prezentačných materiáloch. Stvárňuje to, čo robilo Gelnicu Gelnicou – banícku minulosť. Pri zväčšení fotografie si môžete povšimnúť baníkov v slávnostných krojoch, v pozadí sa vypína veža gotického kostola Nanebovzatia Panny Márie.

Socha pôvodne nebola vytvorená pre osadenie v historickom centre mesta. V čase svojej inštalácie už mala svoj vek. Jej autorom je košický sochár Ödön Samovolský (Szamovolszky), ktorý žil v rokoch 1978 až 1914. Vytvoril ju na základe objednávky baróna Jacobsa, ktorý mal sídlo v neďalekej Matilda Hute. De facto išlo o ozdobnú sochu pre rodinnú hrobku Jacobsových, ktorí podnikali v banskej ťažbe a kovospracujúcom priemysle.

Ödön Samovolský pochádzal z košickej rodiny, ale narodil sa vo Veľkom Bereznom, ktoré sa nachádza v Podkarpatskej Rusi – dnes známej ako Zakarpatská Ukrajina. Jeho azda najznámejším dielom je socha Františky Andrášiovej, ktorá je umiestnená pred Mauzóleom Andrášiovcov neďaleko hradu Krásna hôrka. Sochu baníka vytvoril z bronzu a uliata bola pravdepodobne v zlievarni Jacobsovcov, ktorú mali postavenú v Košických Hámroch. Túto obec by ste dnes márne hľadali na mape. Bola vysťahovaná a zatopená pri stavbe Ružínskej priehrady.

V roku 1933 sa podnikateľ Ernest Jacobs, ktorý bol okrem iného aj predsedom Obchodnej komory v Košiciach, rozhodol sochu z rodinnej hrobky odinštalovať a darovať mestu. Do celkovej koncepcie historického jadra Gelnice zapadla okamžite. Ruky zopäté k modlitbe, pozdvihnutá hlava, tvár s výrazom oddanosti a pohľad nahor. Kedysi pri hrobke tento pohľad spočíval na soche Krista, ale dnes smeruje do otvoreného priestoru nad mestom smerom k nebu.

Kedy vznikla druhá z fotografií, presne nevieme. Zachytáva sochu ešte na hrobke, teda bola vyhotovená pred rokom 1933.

-sl-

Informácie k tomuto článku poskytla riaditeľka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 6950