login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Budova Baníckeho múzea

@ :: Historické foto ::     Dec 06 2009, 15:05 (UTC+0)

Gelnica,okres Gelnica: Jednou z architektonických dominánt mesta je Banícke múzeum, ktoré sa nachádza v historickom centre pamiatkovej zóny mesta. Jeho budova nepatrí medzi najstaršie, postavená bola v rokoch 1802 až 1807, ale vďaka svojej vyvýšenej polohe, širokým kamenným schodom, vysokej veži a fasáde v tereziánskom slohu zaujme hneď na prvý pohľad. V tomto vyobrazení ju vidíme na pohľadnici, ktorá vznikla niekedy v dvadsiatych rokoch 20. storočia, teda za čias I. ČSR. Zhotoviteľom pohľadnice pre mesto Gelnica bol fotograf a vydavateľ Halász z Michaloviec.

Budova v čase svojho vzniku nebola určená na múzejné účely. Slúžila ako mestská radnica. Zaujímavosťou je, že na jej výstavbu sa použil kameň neďalekého Turzovského hradu, takže aj týmto pričinením z niekdajším rozľahlých hradných ruín ostalo len zanedbateľné torzo. Radnica mala byť (i bola) veľkolepá. Z pôvodných plánov sa však nerealizovala freska, ktorá ju mala zdobiť. Táto sa dochovala iba na nákresoch. Zaujímavosťou sú hodiny vo veži, ktoré sa zachovali v technicky dobrom a pôvodnom stave, takže sa dodnes naťahujú ručne.

Jednou z dominánt mesta je socha baníka, ktorá sa nachádza priamo pred múzeom. Na tejto fotografii chýba, vidíme len podstavec pamätníka, na ktorom sa v súčasnosti nachádza. Socha bola totiž inštalovaná až v tridsiatych rokoch, teda neskôr ako vznikla táto pohľadnica.

-sl-

Informácie k tomuto článku poskytla riaditeľka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 6659