login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Koromľa: Kozia polievka

@ :: Tradičné recepty ::     Oct 21 2009, 14:15 (UTC+0)

Koromľa, okres Sobrance: Kozľacina bola v minulosti oveľa častejšie na slovenských stoloch ako teraz. Pritom toto viac-menej diétne mäso zo Slovenska vyvážame do zahraničia a v domácej spotrebe patrí k najmenej rozšíreným. Aj kozie mlieko obsahuje až 30 násobne viac živej biokultúry ako drahé a propagované výrobky. Známy je jeho vplyv najmä na skvalitnenie krvného obrazu. V mnohých oblastiach Slovenska sa kozľacina jedla najmä pečená, často až rituálne na Veľkú noc. Tento recept ponúka využitie kozľaciny na diétnu polievku, ktorá napriek pomerne jemnej chuti patrila k posilňujúcim ľudovým delikatesám.

Pokiaľ ide o vôňu kozieho mäsa, koza je tvor, ktorý zožerie skoro všetko. Napasie sa aj na smetisku. Samozrejme, to sa potom odráža na mäse i na mlieku. Najlepšia je kozľacina z mladých kozliatok. Pri starších zvieratách len z dobrých chovov, kde dostávali kvalitnú stravu.

V minulosti sa kozie mäso nasolilo a skladovalo v sudoch, ktoré boli uložené v pivniciach alebo v chladných a temných sypancoch, kde sa skladovalo aj zrno. Preto pred použitým kozľaciny ju domáce gazdinky najskôr dali na dve hodiny do hrnca s vodou, aby ju zbavili slanej chuti.

Polievka je diétna, takže nevyžaduje masť ani zápražku. V Koromli sa do nej nezvykli pridávať rezence, ale zajedala sa lokšami.

Suroviny:

- 1kg kozľaciny
- 3 litre vody
- mrkva
- petržlen
- kaleráb (môže byť, nemusí)

Postup:

Príprava polievky z kozľaciny si vyžaduje až tri hodiny. Do hrnca vlejeme 3 litre vody a pridáme 1 kg kozľaciny, ktorá môže byť aj vcelku. Potom varíme na malom ohni. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a môžeme vložiť aj na kúsky narezaný kaleráb. Polievka má byť aj vďaka zelenine hustá.

Pomalým ohrievaním príde voda do varu, v ktorom zotrvá až do odstavenia. Pre dlhý čas prípravy je vhodné hrniec prikryť, aby sa veľa vody neodparilo. Tiež sporadicky premiešať, aby sa kozľacina neprilepila na dne.

Po odstavení kozľacinu vyberieme a časť z nej narežeme na drobné kúsky, ktoré vložíme späť do polievky. Polievku na záver okoreníme. Pokiaľ kozľacina nebola predtým naložená v soli, polievku aj osolíme. Zvyšok varenej kozľaciny môžeme použiť na druhé jedlo.

-sl-







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 8385