login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slovenské Nové Mesto: Pri pamätníku M. R. Štefánika

@ :: Historické foto ::     Mar 26 2009, 08:10 (UTC+0)

Slovenské Nové Mesto, okres Trebišov: Táto historická fotografia pochádza z druhej polovice štyridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej obyvateľov Slovenského Nového Mesta v parku pri pamätníku Milana Rastislava Štefánika. Na tomto mieste sa konalo veľa rôznych obecných a spomienkových slávností. Môžeme si všimnúť, že väčšina obyvateľov je oblečená v ľudových krojoch. Podľa spomienok najstarších obyvateľov však ide len o príležitostné oblečenie, pretože tu sa kroje nezvykli nosiť. Do čias vzniku ČSR bolo Slovenské Nové Mesto predmestím maďarského Sátoraljaújhely a tunajšie zvyky v odievaní mali údajne ďaleko bližšie k mešťanom ako vidieckym krojom.

Pamätník Milana Rastislava Štefánika tu odhalili 9. júna 1935. Vznikol v rámci spoločných aktivít 151. zboru Slovenskej ligy a Slovenského Nového Mesta. V tom čase boli členmi tejto ligy približne osemdesiati miestni obyvatelia. Pamätník inštalovali v parku blízko železničnej stanice, pretože tadiaľ údajne prechádzal generál Štefánik vlakom, keď sa viezol na ruský front.

V roku 1938, keď sa Slovenské Nové Mesto stalo súčasťou Horthyho Maďarska, bola Štefánikova busta prevezená do Trebišova. Po ukončení II. svetovej vojny a návrate Slovenského Nového Mesta na územie Československa obnovili aj pamätník na svojom pôvodnom mieste. Nekomunistický generál a zakladateľ I. ČSR bol však tàňom v oku vládcov totalitného režimu, takže v päťdesiatych rokoch bola opätovne demontovaná, aby sa zasa v časoch politického uvoľnenia v roku 1968 vrátila na svoje miesto. Aj to len do času, kedy prišlo tzv. obdobie „normalizácie“ a busta musela zasa preč. Na pamätník sa zasa dostala, verme že nastálo, až v súčasnej demokratickej spoločnosti.


-sl-



Spracované podľa spomienok miestnych obyvateľov a knihy Kornélia Kornová: História a súčasnosť Slovenského Nového Mesta.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 3303