login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Myšľa: Rímsko-katolícky kostol sv. Mikuláša

@ :: Historické foto ::     Nov 25 2008, 19:48 (UTC+0)

-


Nižná Myšľa - okres Košice-okolie: Prvá z historických fotografií pochádza z dvadsiatych až tridsiatych rokov 20. storočia a slúžila ako pohľadnica. Je na nej zobrazený kostol sv. Mikuláša. Druhá z fotografií bola vyhotovená niekedy v rokoch 1932 až 1933 a vidíme na nej dievčinu, ktorá sa chystá na prvé sväté prijímanie.

Súčasný kostol sv. Mikuláša údajne stojí na základoch stredovekého prepoštského chrámu bazilikálneho typu. Je to dosť pravdepodobné aj z toho dôvodu, že v bezprostrednej blízkosti kostola sa nachádza niekdajší kláštor, ktorý tu prepošti postavili v 13. storočí. Nie je isté či ten istý, ale kostol tu stál aj v 16. storočí. V roku 1527 tunajšie premonštrátske prepošstvo zaniklo a kláštor získali jezuiti. Tí dali ku kostolu pristavať vežu. Vieme tiež, že na tom istom mieste mali chrám kalvíni v druhej polovici 17. storočia.

Terajší kostol bol postavený v rokoch 1802 až 1805 v barokovo-klasicistickom slohu. Stavba však ešte nebola úplne ukončená v interiéri, na to došlo až v rokoch 1808 až 1822. Veža bola dostavená dokonca až v roku 1827. Výstavbe tohto farského kostola predchádzalo búranie kalvínskeho, ktorý svojou kapacitou nevyhovoval. Dokonca je možné predpokladať, že veža súčasného kostola je pôvodná, postavená ešte pred kalvínmi jezuitami, ale zvýšená asi o sedem metrov. Svedčia o tom niektoré architektonické barokové prvky, ktoré je možno považovať za staršie ako samotný chrám.

Kostol sv. Mikuláša je jediný v Nižnej Myšli, takmer celá obec sa hlási k rímsko-katolíckej cirkvi. K životným rituálom tunajšieho obyvateľstva patrilo a vo veľkej miere i patrí prvé sväté prijímanie. Na túto udalosť sa najmä v minulosti obliekali malé dievčatá do odevu, ktorý značne pripomína svadobné šaty. Práve takú chvíľu zobrazuje druhá fotografia.

Slavomír Szabó

Použitá literatúra: P. Cengel, P. Cengel ml., H. Kmetzová, E. Miroššayová, P. Sedlák: Na sútoku troch riek










***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slanské vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 4239