login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Myšľa: Na konci 19. storočia

@ :: Historické foto ::     Nov 25 2008, 19:38 (UTC+0)

Nižná Mysľa - okres Košice-okolie: Podľa údajov majiteľky táto fotografia pochádza niekedy z konca 19 storočia. V tom čase bola Nižná Myšľa veľkou rozvinutou obcou. V roku 1891 tu žilo 1902 obyvateľov, v roku 1900 to bolo 1017 a v roku 1910 zasa 1015 obyvateľov. Pre porovnanie - v roku 2008 tu žije 1473 obyvateľov. V závere 19. storočia to bola rýdzo poľnohospodárska obec, ľudia boli roľníci a chovatelia dobytka. Nadprodukciu chodievali predávať do Košíc na trhy. Príjmy mali predovšetkým z mlieka, masla, tvarohu, vajec, obilia, hydina a dobytka. Výdaje obyvateľov na život boli minimálne, pretože rodiny bývali s výrobou jedla sebestačné, chlieb taktiež piekli doma. Podobne to bolo aj s výrobou odevov, pretože každá rodina pestovala konope a ženy v zimných mesiacoch po večeroch súkali nite a tkali plátno. Pojem nezamestnanosť tu bol úplne neznámy.

Pokiaľ by sme na vtedajšiu spoločnosť pozreli zo sociologického hľadiska, išlo o spoločenstvo patriarchálneho typu. Hlavou rodiny bol vždy muž – gazda. Na ňom spočívali najťažšie práce ako orba, žatva a podobne, ženy viac-menej vypomáhali, chodili predávať na trhy, starali sa predovšetkým o rodinu a výrobu plátien. V čase žatvy, keď bolo práce veľa, robila celá rodina aj s deťmi a do dediny prichádzali na výpomoc paholkovia z chudobnejšieho Spiša.

¼udia bývali väčšinou v typických dlhých domoch s gánkami a mávali viac detí. Postaviť dom každému dieťaťu bolo nad možnosti väčšiny rodín, preto v domoch často žili minimálne po tri generácie naraz.

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:

P. Cengel, P. Cengel ml., H. Kmetzová, E. Miroššayová, P. Sedlák: Ma sútoku troch riek
L. Olexa, A. Tynus, J. Dulovič: Nižná Myšľa 1270 - 2000












***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slanské vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 4088