login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Nižná Myšľa: Spevácka skupina z Nižnej Myšle

@ :: Nositelia tradícií ::     Nov 13 2008, 09:41 (UTC+0)




Nižná Mysľa: Nedali si meno ako iné spevácke skupiny, pretože vraj nikdy necítili takú potrebu. Napriek tomu spolu vystupujú od roku 1959. Samozrejme, je to už viacgeneračný záber, niekoľko členiek sa vystriedalo, sú však aj také, ktoré zotrvali. Neformálne umelecké združenie vystupujúce ako Spevácka skupina z Nižnej Myšle tvoria ženy, ktoré v speve nachádzajú uvoľnenie i spôsob zachovania miestnych ľudových piesní.

„Náš repertoár tvoria ľudovky z našej i okolitých dedín. Spievame v abovskom nárečí, ale občas pre vlastné potešenie siahneme aj po stredoslovenských pesničkách,“ hovorí vedúca skupiny pani Paulína Pachová. „Svoj vznik môžeme pokojne datovať do roku 1959, keď sme sa v obci stretali v rámci aktivít Slovenského zväzu žien. Boli to skôr schôdze, kde sme nacvičovali skupinové spievanie samé pre seba, príležitostne vystúpili v obci. V roku 1972 sme sa zúčastnili súťaže Dargovská ruža, kde sme potom do roku 1992 vystupovali pravidelne. Takmer vždy sme si odniesli niektorú z cien.“

Skupina za dôležité považuje skutočnosť, že na vystúpeniach spievajú piesne, ktoré okrem nich azda nikto nepozná. „Aj naše babky spievali, navštevovali sme ich často a učili sa. Všetko sme si zapisovali a potom sme tie piesne na našich vystúpeniach šírili ďalej.“

V rokoch 1992 až 1997 mala skupina prestávku, v jej vzkriesenie už veril málokto. Opäť sa však dali dohromady a začali vystupovať predovšetkým na podujatiach v Nižnej Myšli i v okolitých obciach. Najčastejšie ich možno vidieť na slávnostiach v blízkej lokalite Koscelek, na sviatok Božieho tela a na Vianoce. Okrem vyslovene folklórnych podujatí spievajú aj v miestnom kostole sv. Mikuláša.

Spevácka skupina z Nižnej Myšle ponúka repertoár miestnych ľudových piesní v dåžke do jednej hodiny. Svojou prítomnosťou dokážu obohatiť rôzne podujatia vystúpením, čo sa nielen dobre počúva širokej verejnosti, ale výrazne dokáže zaujať aj etnológov, ktorí ľudovky zaznamenávajú. Ide nielen o bežné piesne o láske alebo o práci, ale tiež piesne obradové, ktoré sa viažu k jednotlivým sviatkom alebo rituálom ako krstiny, svadby či pohreby.

Kontakt:

Paulína Pachová: telefón 055-6980310
e-mail cez obecný úrad: obecniznamysla@netkosice.sk













***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slanské vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 7377