login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Šemša: Ženský odev a účesy

@ :: Historické foto ::     May 24 2005, 20:13 (UTC+0)

1


2


3


4

English version / Anglická verzia

Šemša: Na tejto sérii fotografií je dobre vidieť ženský odev typický pre vidiečanky, vďaka ktorému sa dali v meste odlíšiť hneď na prvý pohľad.

Typické vyšívané kroje, dnes známe najmä z účinkovania folklórnych skupín, v Šemši ustúpili do pozadia oveľa skôr, ako napríklad v blízkych obciach Nižný Klátov /v tom čase Nižný Tejkeš/, alebo v Myslave. De facto začali zanikať v časoch, keď látka na šaty začala byť finančne dostupná a už sa na priadkách neoplatilo súkať nite a tkať plátno.

Fotografia č. 1 pochádza z roku 1945. Odfotená dievčina má len 14 rokov. Klasické výšivka na jej šatách už však nevidieť.










Fotografia č. 2 je o niečo staršia, pochádza z roku 1930, ale aj tam okrem "fertuchy" na sukni iné vyšívanie nevidieť. Je tu rozdiel napríklad oproti Myslave, kde sa kroje v tomto čase ešte bežne nosili. V niektorých oblastiach východného Slovenska, ako napríklad v rusínskych obciach Nižné Repaše a Tichý potok sa vyšívané ľudové kroje bežne nosili až do päťdesiatych rokov 20. storočia.
















Fotografia č. 3 zachytáva to isté dievča, ktoré je na forografii č. 1, ale už o tri roky nekôr. Fotka teda pochádza z roku 1948.













Fotografia č. 4 je približne z roku 1940. Tu si je možné všminúť jednu typickú vec. Ak ju porovnáme s fotografiami č. 1 a č. 3, je tu podstatný rozdiel v účese. Slobodné dievčatá totiž mohli nosiť vlasy zviazané do vrkoča a nesmeli nosiť tzv. konťu, čiže vlasy zviazané pod šatkou. Vydaté ženy museli nosiť len "konťu". To pretože už nemala čo upútavať pozornosť iných mužov svojimi vlasmi.


V súvislosti s viazaním vlasov do "konte" sa v Above tradovalo niekoľko povier a zvykov. Verilo sa, že ak si dievča uviaže konťu skôr ako sa vydá, skončí ako prespanka, teda slobodná matka. Zmienku o tejto povere sme zachytili aj v poviedke Najsmutnejšie Vianoce z Krásnej nad Hornádom.

V Myslave bol napríklad zvyk, že keď sa žene narodilo dieťa, pokiaľ nebolo pokrstené, nemohla si uviazať "konťu" ako vydatá žena. Preto zvyčajne ani nevychádzala z domu, a ak, tak najavýš na dvor, ak to bolo nevyhnutné. Zapliesť vlasy do konte si mohla, až keď kňaz pokrstil dieťa ako plod manželstva.

-sl-




čitateľov: 7729