login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšný Medzev: Poľnohospodárstvo

@ :: Historické foto ::     Mar 10 2008, 14:20 (UTC+0)

-


Vyšný Medzev, okres Košice-okolie: Tieto fotografie pochádzajú z dvadsiatych rokov 20. storočia a zachytávajú výjavy z poľnohospodárskeho života v obci. Na prvej fotke vidíme typický gazdovský dvor. Na druhej je prvá mláťačka na obilie, ktorá bola vo Vyšnom Medzeve. Fungovala na parný pohon. Vieme presne, kedy snímok mláťačky vznikol. Bolo to v roku 1923.

I keď oba snímky vyzerajú ako z poľnohospodárskej obce, vyšný Medzev bol baníckym a hámorníckym mestečkom. Začiatkom 20. storočia tu 27 hektárov zaberali len obytné domy a hospodárske budovy. Výlučne poľnohospodárstvom sa zaoberala iba veľmi malá skupina ľudí. I tak tu bolo 394 hektárov ornej pôdy, 355 hektárov lúk a 214 hektárov pasienkov. Zaujímavosťou je, že vodné plochy zaberali až 150 hektárov. To pretože sa v celom okolí sa nachádzali kováčske mlyny – hámre. Tie pracovali na vodný pohon, takže pri každom hámri sa nachádzala malá vodná zdrž, umelé jazierko, ktoré nazývali tajch.

I keď kováči a baníci zväčša neobrábali pôdu, a už vôbec nie za účelom vypestovania nadbytku na predaj, každý z nich choval hospodárske zvieratá. Ku každej rodine neodmysliteľne patrila jedna, dve kravy a ošípané. Mnohí boli aj chovateľmi oviec, o ktoré sa im však od jari do jesene starali obecní bačovia. Dve koliby s košiarmi stáli v lokalite, ktorá sa dodnes nazýva Na košaroch. Majitelia oviec od baču dostávali bryndzu, syr a vlnu, pričom bača si zo všetkého nechával svoj podiel. Chovalo sa tu plemeno, ktoré nazývali valašky. Bolo vhodné nielen na mliečne výrobky a vlnu, ale tiež malo údajne veľmi kvalitné mäso.

-sl-

Použitá literatúra: Vyšný Medzev – história a prítomnosť (2007)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 4461