login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rovné: Rodinná fotografia

@ :: Historické foto ::     Dec 26 2007, 17:04 (UTC+0)

Rovné, okres Svidník: Táto historická fotografia bola vyhotovená v roku 1934 a zachytáva rodinu s dieťaťom. Tu vidíme typické oblečenie obyvateľov Rovného, i keď v prípade muža toto tvrdenie vyvoláva určité pochybnosti. Zatiaľ čo na vrchu má bielu košeľu, kravatu a sako, jeho nohavice a čižmy sú typickou ukážkou vtedajšieho kroja. To iba potvrdzuje, že určitá hrdosť na kroje sa začala rodiť vlastne až po ich zániku, respektíve v časoch, kedy bolo konfekčné oblečenie bežne dostupné a ľudia prestali vyrábať domáce plátno. V tridsiatych rokoch na vidieku boli ľudia skôr hrdí na to, keď mohli nosiť zakúpené oblečenie, pretože tým ukázali, že na to majú.

Všimnite si tiež, čo drží muž vo svojej ľavici. V danom období to bolo takmer pravidlo, že si muž si pri fotení vzal cigaretu. Fajčenie bolo v móde a o jeho zhubných následkoch sa nevedelo takmer nič. Povedané súčasným slengom, muž chcel ukázať, že je „in“.

Žena je oblečená v typickom kroji, pre ktorý boli charakteristické bohaté výšivky, často rastlinné ornamenty. Vyšívanie patrilo k typickej ženskej činnosti, s ktorou začínali už vo svojich dievčenských rokoch. Okrem toho, že vyšívali svoje kroje, boli to aj ručníky, ktoré na svadbe rozdávali družbom, tiež čepiec, ktorý každá nosila až ako vydatá žena, ale aj obrusy a ozdobné vankúše.


-sl-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.



čitateľov: 3877