login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Medzev: Kostol a básnik Peter Gallus

@ :: Historické foto ::     Dec 23 2007, 18:57 (UTC+0)

Medzev, okres Košice-okolie: Tento historický fotografický záber pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a nachádza sa na ňom kostol Narodenia Panny Márie, ktorý stojí uprostred Medzeva. Ku kostolu sa viaže stará povesť, ktorú vo svojej básni spracoval medzevský básnik Ján Gallus (1862 – 1927). Báseň napísal v nemčine a pre L.S. Pravé orechové ju preložil pán Valter Bistika, ktorý je zároveň autorom uverejnenej fotografie.

Peter Gallus po sebe zanechal oveľa väčšie tvorivé dedičstvo, spracoval aj povesti o zbojníkoch, či také, ktoré sa viažu k jednotlivým miestam. Časť jeho práce už bola uverejnená nemeckými vydavateľmi, pretože ako medzevský „manták“ písal vo svojej materčine. V Medzeve však môžeme nájsť aj také diela, ktoré doposiaľ neboli uverejnené, a to nehovoríme, že doposiaľ neboli preložené a prebásnené do slovenčiny. Bola by škoda, ak by sa tieto básne časom niekde „stratili“ a neušlo sa im publikovania. Bola by to škoda nielen pre nemeckú menšinu, ale pre Slovensko vôbec.

-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.