login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Šemša: Dobrovoľný hasičský zbor

@ :: Historické foto ::     May 17 2005, 15:42 (UTC+0)

1


2

Šemša: Dobrovoľné hasičské zbory patrili (a miestami ešte aj patria) medzi organizácie, ktoré bdeli nad bezpečnosťou v obci nie len pred požiarmi, ale aj povodňami, prípadne pomáhali pri nešťastiach v horách, na píle, alebo pri zrútení domov. V určitom období patrilo ku cti, môcť byť členom dedinského záchranného zboru. Vyžadovalo si to nielen dobrú fyzickú kondíciu, ale aj určité morálne povahové vlastnosti.

V doteraz publikovaných poviedkach Literárnej spoločnosti Pravé orechové sa nachádzajú dve napísané na základe skutočných príbehov z prostredia dedinských hasičov. Sú to Moreplavec z Buzinky z dnes už neexistujúcej obce Buzinka a Muž, čo umlčal plamene z Poľova.

Tu uverejnené fotografie pochádzajú zo Šemše.

Foto č. 1 je približne z rokov 1910 až 1920. Zobrazuje chlapov z dediny - dobrovoľných hasičov a záchranárov.

Foto č. 2 zobrazuje opäť dobrovoľný hasičský zbor, podľa majiteľky fotografie údajne okolo roku 1935. Je to odfotené pred miestnou školou, ktorú podporoval gróf Semsey. Je však možné, že fotografia je mladšia, čo usudzujem aspoň podľa typu strechy budovy. O tom, že stretnutie hasičského zboru malo svoj slávnostný význam, svedčí aj slávnostné oblečenie chlapov.

-sl-
čitateľov: 7502