login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rakovec nad Ondavou: Kaštieľ Sirmaiovcov

@ :: Michalovce - okolie ::     Nov 21 2007, 08:27 (UTC+0)

.


.


Rakovec nad Ondavou; okres Michalovce - Rakovec nad Ondavou je dedina, ktorá patrila k tým vyvoleným, kde v minulosti sídlila šľachta. V profile obce sme písali, že názov dediny sa preniesol do mena jednej z najslávnejších rodín uhorskej šľachty – Rákociovcov. Podľa zápisu z roku 1851 stáli v Rakovci tri kaštiele. Jeden vlastnila rodina Boronkaiovcov (Boronkay), druhý Súľovských (Szulovsky) a tretí Sirmaiovcov (Szirmay).

Zaujímavý je osud kaštieľa Boronkajovcov. Táto rodina sa natoľko zadlžila, až jej banka kaštieľ aj s majetkom zhabala. Ten potom odkúpil Miško, ktorý ho predal Gruticovi – príbuznému grófa Biordiho (Biordy).

V zachovalom stave sa dodnes zachoval kaštieľ Sirmajovcov. Toto rodové meno je záujemcom o históriu známe najmä v spojení s Pozdišovcami, kde šľachtická rodina rovnakého mena vlastnila veľkolepý kaštieľ. Pozdišovskí Sirmaiovci mali na Zemplíne a Šariši obrovské majetky. Pri odvolávaní sa na jednoznačné rodové spojenie je však potrebné postupovať opatrne. V genealógii Sirmaiovcov totiž vystupujú dva samostatné a nepokrvné rody. Presnejšie – rod bordošský a rod ugočský. So spoločným erbom začali vystupovať až po ústupe tureckej okupácie Uhorska.

Spomínaný kaštieľ dali postaviť Sirmaiovci v roku 1675. Pôvodne bola prízemná budova v typickom barokovom slohu. V prvej polovici 19. storočia však bola čiastočne prestavaná, pribudlo jej poschodie a stredný rizalit s tympanónovým štítom. K čiastočnej úprave došlo aj v 20. storočí. Dnes je kaštieľ v súkromnom vlastníctve. Pred schodiskom do jeho záhrady sa nachádza socha Františka Patočku z roku 1953 ako pomník SNP.

-sl-

Použitá literatúra:

Belo Pola: Hrady a kaštiele na východnom Slovensku (Východoslovenské vydavateľstvo, 1980)

Mikuláš Jáger: Pozdišovce (Obecný úrad Pozdišovce, 1995)


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.