login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Malá Ida: Svojrázne zvyky tanečnej zábavy

@ :: Historické foto ::     May 15 2005, 13:22 (UTC+0)

1


2

Malá Ida: Všimnite si, že na týchto fotografiách tancujú len ženy so ženami. Prečo? Korene tejto tradície siahajú do predvojnových čias.

Ešte v predvojnových časoch stáli v Malej Ide minimálne dve krčmy. Jedna sa volala "U kačmara" a druhá "U Poľaka". "U Poľaka" bol síce obchod, ale ak bolo potrebné, stretávali sa muži na pálenku aj tam. Stál tam ešte aj druhý obchod, a to na mieste terajšieho kultúrneho domu. Ten patril obecnému urbariátu. A práve oproti tomuto urbariátnemu domu, tam ako prechádza most cez riečku Ida, sa ešte i v predvojnových časoch konali takmer každú nedeľu tancovačky. Neboli organizované, i keď každý vedel, že sa v letnom období konajú pravidelne.

Muži aj ženy sa už zo zvyku stretávali približne v rovnakom čase na dvoch miestach. Ženy pri mostíku a muži v krčme. Ženy si najskôr spoločne zaspievali, jednu pieseň za druhou, až sa im natoľko zdvihla nálada, že sa pochytali a začali tancovať.

Muži sa v krčme poskladali na fľašu pálenku, tú spoločne vypili, porozprávali sa a až potom išli za ženami. Keď k nim prišli, pridali sa k tancu.

Tento zvyk sa nepriamo dochoval aj na organizovaných zábavách, ktoré sa konali v krčme. Najskôr začali tancovať ženy, muži až potom, keď si vypili.

Zatiaľ čo na tanečných zábavách pod holým nebom pri moste sa len spievali, na tancovačky v krčme chodili hrať Rómovia zo Šace, najčastejšie hudobné rómske rodiny Janovci, Buntašovci a Čisárovci.

Fotografie sú pravdepodobne zo 60-tych rokov minulého storočia.

-sl-
čitateľov: 6305