login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Malá Ida: Slama a jej miestny rituálny význam

@ :: Historické foto ::     May 15 2005, 08:35 (UTC+0)

1


2

Malá Ida sa ako obec vyznačovala svojráznym zvykom, ktorý inak na Slovensku veľmi rozšírený nebol. Tunajší roľníci pred žatvou opatrne skosili malú časť úrody tak, aby steblá obilnín ostali čo najdlhšie a nepolámali sa. Tie potom sušili zvlášť, aby z nich bola dobrá kvalitná dlhá slama. Nešlo o veľkú časť úrody, iba o toľko, aby sa slamou dala pokryť kuchyňa.



Bol to každoročný rituál. Usušenú slamu z prvého kosenia poslednej úrody na Vianoce preniesli do kuchyne, ktorá sa upravila ako betlehemské jasličky. Tento zvyk bol mimoriadne obľúbený hlavne medzi deťmi, pretože slama bola na zemi, na posteli a deti počas Vianoc mohli spať, kde len chceli.

Slama mala aj iné využtie. Z tvrdej slamy sa robili matrace do postelí, ešte aj v predvojnových časoch, tam kde nemali dosť hydiny a peria, sa zo slamy robili aj vankúše.

Uverejnená fotografia č. 1 však pochádza z čias po komasácii pozemkov, kedy už vzniklo miestne JRD a ručné kosenie nahradil kombajn. Tento záber vznikol prvd. okolo roku 1960.

Fotografia č. 2 je približne z rovnakého odbobia, možno niekoľko rokov staršia. JRD v obci Malá Ida vzniklo v roku 1953.

-sl-

čitateľov: 6267