login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Herľany: Žandárska stanica a pošta

@ :: Historické foto ::     Sep 14 2007, 23:51 (UTC+0)

1


2


3

Herľany, okres Košice – okolie: Prvé dve fotografie na tejto stránke pochádzajú s čias Slovenskej republiky v štyridsiatych rokoch 20. storočia. Na prvej fotografii je okrem iného dnes už neexistujúca budova Herlianskych kúpeľov, v ktorej v tom čase sídlila žandárska stanica a pošta.

Pošta sa v Herľanoch vznikla už v roku 1869, a to najmä vzhľadom na potreby kúpeľných hostí. Poštové spojenie s Košicami v tom čase začalo fungovať denne. V roku 1924 tu zaviedli aj telefón.

Pokiaľ ide o policajnú stanicu a požadované praktiky v čase vzniku fotografie, obecná kronika uvádza: „V októbri 1939 bola vydaná prísna a presná úprava notárskym úradom a žandárskym staniciam na podávanie správ o konsolidácii pomerov po vytvorení slovenského štátu. Správy sa mali zamerať na pohyb komunistov, Židov, menšinových národností /Rusínov a Čechov/ - ako aj na všeobecné politické názory na politiku Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a Hlinkovej gardy. Politický režim nového Slovenska, aj dľa ústavy, bol autoritatívny, kresťanský a národný. Všetko, čo sa nestotožňuje s daným stavom, je nepriateľské“.

Za pozornosť na druhej fotografii stojí aj tabuľa na stene budovy. Nachádza sa na nej slovenský znak s nápisom Štátne kúpele Herľany. Tretia fotografia je o niečo novšia, vznikla v druhej polovici štyridsiatych rokov a zachytáva stav budovy po ukončení vojny. V päťdesiatych rokoch ju zbúrali.


-sl-

Pri tvorbe tohto článku sme vychádzali z údajov obecnej kroniky Herľany a spomienok obyvateľov obce.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.
čitateľov: 3494