login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Šemša: Vojenské fotografie

@ :: Historické foto ::     May 11 2005, 09:21 (UTC+0)

1: Slovenka a vojak maïarskej armády


2: Skupinový portrét maïarských vojakov


3: Maïarskí vojaci na motorkách


4: Vojaci maïarskej armády


5: Vojak èeskoslovenskej armády

English version / Anglická verzia

Šemša, podobne ako Košice a časť južného Slovenska, patrila v rokoch 1938 - 1945 pod horthyovské Maďarsko. Preto aj tieto fotografie zachyvtávajú prevažne vojakov v maďarských uniformách.

Foto č. 1
Slovenská deva a maďarský vojak. Odfotené cca 1939.

V tých časoch museli aj Slováci z obcí, ktoré pripadli Maďarsku, rukovať do maďarskej armády. Muž v maďarskej vojenskej uniforme je však Slovák zo Šemše. Vedľa stojaca žena je jeho manželka. Za povšimnutie stojí oblečenie ženy. Nejde o typický odev, ktorý v tom čase nosili vidiečanky. Tento je slávnostný, aký sa zvyčajne nosil v nedeľu do kostola. Svedčia o tom aj slávnostné topánky, pretože v tom čase chodili ženy v lete bežne bosé.



Foto č. 2
Traja maďarskí vojaci. Odfotené cca 1940.

Počas hortyhovského Maďarska bola v Šemši žandárska stanica, kde nielen slúžili, ale aj bývali maďarskí policajti. Tí mali na starosti niekoľko priľahlých obcí. Podľa slov ženy, ktorá nám poskytla fotografiu, sú na nej odfotení maďarskí žandári. Podľa uniforiem však ide skôr o troch maďarských vojakov. Maďarskí žandári nosili typické klobúky s kohútimi perami a miestni obyvatelia ich volali "pirkare".


Foto č. 3
Vojaci na motorkách. Odfotené cca 1940.

Táto fotografia zachytáva opäť vojakov maďarskej armády v Šemši.





Foto č. 4
Maďarská armáda. Odfotené cca 1940.

Podľa spomienok starých obyvateľov obce Šemša boli maďarskí vojaci ozbrojení zvyčajne puškami, čo dokumentuje aj táto fotografia. Tesne pred obsadením Šemše ukrajinskou armádou Nemci ušli, ale Maďari sa schovali v domoch. Potom vychádzali von a vzdávali sa, dúfajúc, že ich Sovietska armáda odzbrojí a pošle domov. Opak bol pravdou. Pušky im Ukrajinci rozbíjali o jeden veľký kameň, ktorý ešte i dnes vyčnieva pred dedinou. Maďarských vojakov však zajali a odviedli do zajateckých táborov. Niektorých aj na dlhé roky.

Foto č. 5
Vojak Československej ľudovej armády. Odfotené cca 1959.

Samozrejme, potom ako Šemša a okolité obce po vojne pripadli späť k Slovensku, muži rukovali opäť do našej armády. Fotografia zachytáva obyvateľa Šemše v uniforme vojaka základnej služby okolo roku 1959.
čitateľov: 7568