login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Drienovec: Drienovecké kúpele

@ :: Historické foto ::     Jul 12 2007, 08:18 (UTC+0)

1


2


3


4


5

Za obcou Drienovec na ceste žltej turistickej značky sa nachádzajú Drienovecké kúpele. Na prelome 19. a 20. storočia v nich vládol bohatý spoločenský život. Povesť hovorí, že kúpele založili „červení mnísi“. Žiaľ, nepodarilo sa nám zistiť, kto títo mnísi boli a nezachoval sa ani žiadny epický príbeh hodný literárneho spracovania. Izby v kúpeľoch však až nápadne pripomínajú mníšske cely a polkruhová stavba pravdepodobne v minulosti slúžila ako kaplnka. Drienovecké kúpele boli vaňové a v prevádzke sa udržali do konca II. svetovej vojny. Od roku 1970 tu stál hotel s pohostinstvom. V súčasnosti, po niekoľkých rokoch nečinnosti, sa tu nachádza Domov dôchodcov Patria.


Okolie kúpeľov kedysi vyzeralo inak. Boli pri nich dve jazerá, na ktorých sa mohli návštevníci člnkovať, alebo prevážať na pltiach. To vidíte na prvej fotografii

Na skale nad jazerami sa nachádzal kríž, ktorý zachytáva druhá fotografia. Toto miesto obyvatelia Drienovca volali Kristuška. V šesťdesiatych rokoch bol kríž zo svojho pôvodného miesta odstránený, pretože sa tu začal stavať vodovod z blízkej krasovej vyvieračky. Dnes sa tento kríž nachádza pri Kostole svätého Martina.

Tretia fotografia, rovnako ako dve predošlé, pochádza zo štyridsiatych rokov 20. storočia a približuje ako kúpele vyzerali v danom čase. Posledné dve fotografie pochádzajú zo súčasnosti. Dokladujú, že aj pri zmene majiteľov sa architektonický ráz kúpeľov našťastie nezmenil.

-sl-

Použitá literatúra:

Drienovec – Somodi (2001, OZ Drienovec a jeho okolie)








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.



čitateľov: 5614