login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Sliepkovce: Kone

@ :: Historické foto ::     May 27 2007, 11:06 (UTC+0)

1


2


3

Tieto fotografie z päťdesiatych rokov 20. storočia pochádzajú z obce Sliepkovce a ich ústredným motívom sú kone. Tie ešte aj v tom čase nerozlučne patrili k životu miestneho obyvateľstva.


K bežnému štandardu patrilo, že každá rodina chovala aspoň dva kone. Dôvod bol úplne praktický. Sliepkovce bola rýdzo poľnohospodárska dedina a kone nielen ťahali pluh pri orbe, ale tiež vozy, napríklad keď sa viezol tovar na predaj na trh do Michaloviec.

Narodenie žriebäťa dokázali zvládnuť gazdovia sami. Podľa možnosti sa ich vždy zišlo niekoľko, aby zasiahli do pôrodu kobyly, ak by nastali komplikácie. Pokiaľ to zviera nedokázalo zvládnuť samé a mláďa vychádzalo navonok nohami, nad kopytami mu uviazali popruhy, ktoré tu volali štang. Správnym natáčaním a povyťahovaním plodu potom dostali žriebä na svet. Podobne postupovali aj pri kravách, pokiaľ sa mali oteliť.

Záujmom každej rodiny bolo, aby ich žriebätá boli zdravé a silné. Preto v dedine zvyčajne jedna rodina vlastnila aj plemenné žrebce. Preto napríklad Čižmárovci chovali tri takéto kone, ktoré mali z prešovského žrebčinca. Tieto potom pripúšťali ku všetkým kobylám v dedine.

Pokiaľ sa v jednom roku narodilo viac koní ako dedinčania potrebovali, chodili ich predávať do Michaloviec na trh. Takéto malé koníky tu nazývali hačurky.

Chov koní sa výrazne obmedzil až zanikol koncom päťdesiatych rokov, čo bolo podmienené vznikom JRD. To v Sliepkovciach založili v roku 1958 a začalo hospodáriť na 240 hektároch.

Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok pani Márie Čižmárovej a informačne doplnené podľa článkov Mgr. M. Molnára zo Zemplínskeho múzea.







* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 3627