login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Sliepkovce: Pohľad na ulicu

@ :: Historické foto ::     May 27 2007, 08:49 (UTC+0)

Fotografia pohľadu na ulicu obce Sliepkovce vznikla v päťdesiatych rokoch 20. storočia a pri jej štúdiu si je možné povšimnúť niekoľko zaujímavostí. Predovšetkým je to ståp elektrického vedenia. Zavedenie elektriny znamenalo pre každú dedinu jej historický medzník. Práve v päťdesiatych rokoch v Sliepkovcaich dokončili nielen elektrifikáciu, ale aj telefonizáciu a zavedenie rozhlasu, ktorý nahradil hlásnika – bubeníka.

Môžeme si všimnúť aj typickú blatnú cestu. Pokrokom však bolo, že cesty medzi jednotlivými obcami sa už rozšírili a upravili aspoň tak, aby po nich mohli prechádzať autá.

Eternitové strechy domov, ako môžeme vidieť v ľavej časti fotografie, už neboli žiadnou novinkou. Klasické slamené strechy sa už nestavali, skôr dožívali na posledných starých stavbách. (Informácie o slamených strechách nájdete v článku: Domy so slamenými strechami.)

V pravej časti fotografie si môžete všimnúť kàdeľ husí. V tom čase ich tu chovala každá rodina. Ich hlavný prínos okrem mäsa spočíval v perí. Husacie perie bolo najvhodnejšie na výrobu perín. Chodievalo sa na tzv. páračky, keď sa ženy stretali s perím a páralo sa tak, aby bolo vhodné do perín. Zatiaľ čo na priadky, kde sa konopné kúdele spracúvali do nití, chodili ako vydaté ženy, tak aj slobodné dievčatá, na páranie peria v Sliepkovciach chodili len vydaté ženy. Pripravovali takto svojim dcéram výbavu na svadbu.

Husy sa chovali aj na mäso. Zarezať sliepku alebo hus a dopriať si ju počas víkendu bolo bežným štandardom väčšiny rodín.

Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok pani Márie Čižmárovej a informačne doplnené podľa článkov Mgr. M. Molnára zo Zemplínskeho múzea.







* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 3285