login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Lastomír: Pamätník oslobodenia

@ :: Michalovce - okolie ::     Apr 21 2007, 17:08 (UTC+0)

.


.


.


.


Lastomír: Druhá svetová vojna zanechala na Zemplíne hlboké stopy. Na Slovensku bolo 57 % obcí zničených, alebo výrazne poškodených. Ale na Zemplíne to bolo až 96 % obcí. V okrese Michalovce bolo úplne zničených 483 domov. Pretože Košice v tom čase patrili pod Horthyovské Maďarsko, krajským mestom vtedajšieho Východného Slovenska boli Michalovce. Tie boli oslobodené už 26. novembra 1944. Ako prekážka sa však vyskytli rozvodnené rieky, najmä Laborec. Fašistické vojská totiž vyhodili všetky mosty do povetria. Z toho dôvodu ruskí osloboditelia museli postaviť pontónový most, tiež ešte akýsi provizórny most z potrubia. Práve v blízkosti niekdajšieho zničeného lastomírskeho mostu a nového súčasného mostu sa nachádza pamätník osloboditeľom. Tvorí ho tank sovietskej výroby T 34 a pamätná tabuľa.

Obec Lastomír bola oslobodená dňa 26. novembra 1944, teda v rovnaký deň ako Michalovce. Podľa spomienok obyvateľov bomby dopadali aj na ich dedinu.

Tank, ktorý stojí ako pamätník, však počas II. svetovej vojny v obci nebol. Dedina ho získala až v roku 1986. V obecnej kronike sa o tom píše:

„Z iniciatívy predsedu MNV Júliusa Jenčíka započalo sa už v jarných mesiacoch na zvyškoch starého mostu, zničeného počas druhej svetovej vojny, s budovaním pamätníka v našej obci. Za brigádnickej pomoci občanov bol urobený betónový podstavec a VÚ Trebišov nám dodal vyradený tank. Na pamätník bola prenesená pamätná doska z bývalej budovy MNV a bola zabetónovaná na podstavci pamätníka.

Pamätník bol odhalený pri príležitosti 42. výročia oslobodenia obce 26. novembra. Slávnosť sa začala kultúrnym programom. Slávnostný prejav mal Juraj Kačmar, člen výboru ZO KSS. Po slávnostnom prejave bolo kladenie vencov a kvetov k pamätníku spoločenskými organizáciami NF a tunajšej MŠ a ZŠ. Tento pamätník vybudovali občania našej obce ako prejav vďaky Sovietskej armáde – našej osloboditeľke.“


Slavomír Szabó

Zoznam použitej literatúry:

Kronika obce Lastomír
Almanach Zemplína (vydavateľ Okresný výbor KSS v Michalovciach, 1958)




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.