login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Sliepkovce: Domy novej dediny

@ :: Historické foto ::     Apr 21 2007, 15:45 (UTC+0)

Sliepkovce: I keď prvá písomná zmienka o tejto obci spadá pod rok 1314, išlo aj nešlo o rovnakú dedinu. Pôvodná obec totiž stála na úplne inom mieste, ktoré sa dnes ľudovo nazýva Starý valal. Obyvatelia Sliepkoviec však boli každoročne sužovaní neustálymi záplavami rieky Laborec. V roku 1898 boli tieto záplavy natoľko ničivé, že im za obeť padla takmer celá pôvodná dedina. Preto vtedajší majiteľ, gróf Dionýz Andráši, uvoľnil časť svojich poľovných pozemkov a umožnil dedinčanom presťahovať sa na nové a stále platné miesto.

Podľa rozprávania sa traduje, že pôvodní obyvatelia rozoberali svoje domy, prevázali ich na vozoch a opäť ich skladali. V tejto časti Zemplína mali pôvodné domy dosť nezvyčajnú skladbu, ktorá to umožňovala. Zatiaľ čo napríklad na severe východného Slovenska sa stavali drevenice, ale v západnejšom Above váľkové domy, tu išlo o kombináciu oboch. Kostra domu bola drevená, zvyčajne aj steny, avšak už nie z hrubých kmeňov. Na steny sa potom nanášala hlina premiešaná so slamou, z akej sa inde robili klasické váľky. Bola to nepálená hlina, no napriek tomu ešte v niektorých častiach Zemplína môžeme nájsť takéto domy ako stále funkčné.

Strecha bývala slamená a počet miestností závisel od toho, nakoľko bohatá a veľká rodina tu žila. Často to bola jediná izba, ktorá bola kuchyňou, obývačkou i spálňou zároveň. Neskôr mali rodiny „predňu chyžu a zadňu chyžu“, pričom predná bývala používaná aj ako kuchyňa. Z toho dôvodu vo väčších rodinách deti v lete spávali v stodole na sene. V zime často v chlievoch, alebo aj v stajniach, pretože zvieratá svojim živočíšnym teplom dokázali vyhriať celý priestor.

Podlahy bývali hlinené. Neznamená to však, že tunajší ľudia žili len účelovo zariadených domoch bez rozvoja estetického cítenia. Aj hlinená podlaha bývala ozdobená. Robilo sa to tak, že do džbánu sa dala horúca voda a ňou sa na vychodenú podlahu vylievali rôzne vzory. Potom, keď sa voda vsala a zaschla, na podlahe ostali ornamenty, pretože hlina pri styku s vodou zmenila farbu. Takáto dekorácia však vydržala nanajvýš dva týždne.

Podľa majiteľa tejto historickej fotografie vraj ide o jeden z prvých domov, ktoré boli prenesené a postavené na mieste terajších Sliepkoviec. Ak by sme to ponímali ako nezvratný fakt, bolo by ju nutné zaradiť na koniec 19. storočia. Podobné domy však v obci stáli aj v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch 20. storočia.

Slavomír Szabó




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 3893