login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Lastomír: Juraj Kačmár – hudobník

@ :: Nositelia tradícií ::     Mar 24 2007, 15:47 (UTC+0)

.


.


.


.


Lastomír: Pokiaľ človek disponuje talentom, ktorý dokáže zužitkovať nielen vo svoj osobný rozvoj, ale tiež aj v prospech okolia, možno hovoriť o spoločenskom prínose. Medzi ľudí, ktorí takéto kritériá určite spåňajú, patrí pán Juraj Kačmár zo zemplínskej obce Lastomír. Je nielen zručný inštrumentalista a skladateľ, ale tiež zberateľ ľudových piesní a organizátor rôznych kultúrno-spoločenských podujatí.

„Ako pribúdajú roky, ubúda síl,“ hovorí pán Kačmár, ktorému by ste pri jeho energickom konaní a vitalite nehádali, že sa narodil v roku 1925. Patrí k pamätníkom, ktorí „bez problémov dokážu spievať zemplínske ľudové piesne aj pol dňa bez toho, aby čo len opakovali“. Mnohé z ľudových piesní zapísal a znotoval. Naviac, sám je autorom asi dvadsiatich piesní, ktoré kompozične vychádzajú z typickej zemplínskej ľudovej melodiky. Sú to predovšetkým piesne k svadobným i iným obradom. Tiež však zhudobnené skutočné staré príbehy, ako napríklad o synovi lastomírskeho zemepána Fenča, ktorý pri skúške pušky zastrelil obyvateľku obce Šlajferku. Tieto piesne v Lastomíre i okolitých dedinách natoľko zľudoveli, že mladšia generácia už ani nevie, kto je ich autorom, ale vníma ich ako typický folklór.

Pán Juraj Kačmár je bývalým učiteľom, ktorý pôsobil vo viacerých zemplínskych dedinách; od roku 1957 vo svojej obci Lastomír. Hrá na husle, harmoniku, klavír a orgán. Sám hovorí, že „dobrý muzikant zahrá aj na bagandže a hrnce“. Je spoluzakladateľom folklórneho súboru Zemplín, v ktorom „v mladších časoch“ niekoľko rokov úspešne pôsobil ako harmonikár a spevák. V minulosti hrával aj v iných príležitostných hudobných telesách. Za úspech považuje fakt, že veľa svadieb odohral aj s rôznymi rómskymi kapelami, ktoré „medzi seba len tak hocikoho nepustili, iba dobrých muzikantov“.

V čase našej návštevy pracoval na knihe „Lastomírska svadba“, ktorá má obsahovať nielen všetky zvyky, tradície a veršovačky spojené s odpytovaním i ďalšími obradmi, ale aj notové a textové záznamy svadobných piesní typických pre túto obec v minulosti.

Kontakt: - cez obecný úrad Lastomír

Adresa:
Obecný úrad
Lastomír 322
072 37 Lastomír

Telefón: 056/6887541
Fax: 056/6887542

E-mail: obeclastomir@minet.sk




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 8045