login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Krásnovce: Netradičný umelecký prejav

@ :: Historické foto ::     Mar 06 2007, 19:10 (UTC+0)

Krásnovce: Táto fotografia pochádza z augusta 1968. Nepatrí teda medzi najstaršie a netypická je i tým, že je farebná, čo bolo v tých rokoch na vidieku skutočne výnimkou. Avšak práve vďaka nej sa podarilo zachytiť netradičnú umeleckú aktivitu žien z tejto obce. V týchto rokoch sa tu akosi spontánne vytvorila najskôr tri a potom päťčlenná skupinka pracovníčok z miestneho JRD, ktoré sa rozhodli zúročiť svoje maliarske nadanie. Sústredili sa na tú najbežnejšiu potrebu – maľovanie izieb, avšak spôsobom naozaj netradičným.

K ich výtvarnému prejavu patrilo nielen klasické bielenie, ale aj tvorba fresiek. To sa prejavovalo najmä pri maľovaní stropov, kde bolo ich hlavnou témou zobrazenie oblohy. Na bočných stenách zasa vytvárali ohraničené plochy, ktoré uprostred vyplnili valčekom. Zaujímavejším spôsobom však vyzdobili rohy izieb a priestor pod stropom. Tu už maľovali ručne rôzne pestrofarebné ornamenty, ktoré vychádzali z ľudových motívov. Neskôr si na najžiadanejšie ornamenty vyrezávali formy do poglejovaného papiera, ktorý na záver prežehlili žehličkou, aby bol úplne rovný.

S touto aktivitou začali ženy spontánne okolo roku 1964 a v druhej polovici šesťdesiatych rokov už boli ich maľby takmer v každom krásnovskom dome. Túto tvorivú skupinu tvorili Zuzana Zásadová, Agáta Andrejková, Anna Hrehová, Mária Kostovčíková a Alžbeta Berešová. Fotografia zachytáva čerstvo vymaľovanú izbu, ktorú si dal vyzdobiť pán sediaci uprostred.

Slavomír Szabó






* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4529