login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Šamudovce: Móda rokov štyridsiatych

@ :: Historické foto ::     Feb 08 2007, 13:25 (UTC+0)

Šamudovce: Táto fotografia pochádza zo štyridsiatych rokov 20. storočia, z čias Slovenského štátu. Obyvateľ Šamudoviec má oblečené typické mestské oblečenie, ktoré si mohli dovoliť len bohatšie rodiny.

V tom čase bolo moderné nosiť vysoké čierne čižmy. Bežní dedinčania nosili skôr bagandže, alebo chodili v lete bosí. Čižmy bývali alebo „boxovo“, teda kožené ošetrované boxom na topánky, alebo „lakovo“ čiže lakované. „Lakovo“ čižmy tu boli novinkou a skôr otázkou prestíže.

Po tom ako sa po Viedenskej arbitráži Košice pričlenili k hothyovskému Maďarsku, krajským mestom východného Slovenska sa stali Michalovce. I keď išlo o rýdzo slovenský región, za módne nohavice sa začali považovať „pričeše“ typické skôr pre Maďarov a Nemcov. K nim sa nosil „geročok“ – sako šité na mieru.

Čižmy, to bola často aj celoživotná záležitosť, nové sa kupovali málokedy, skôr sa dávali opravovať staré. Za Slovenského štátu boli v Michalovciach štyria obuvníci, a to Feterik, Kalinovský, Bujdoš a Lancoš. Obyvatelia Zemplína si chodievali kupovať obuv do Michaloviec, kde mal predajňu Baťa. Solventnejšie rodiny si dávali šiť čižmy na mieru u obuvníkov, konkrétne tieto robil obuvnícky majster Feterik.

Fotografia je dielom profesionálneho fotografa, na jej zadnej strane sa nachádza pečiatka - „FOTO“ ERORUS, predtým ETELKA, Hlavná 23, Michalovce. Čiernobiela fotografia bola priamo fotografom ručne kolorovaná. Bol to bežný zvyk, služba zákazníkovi za príplatok.

Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok pána Michala Kostovčíka zo Šamudoviec.





* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4647