login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšná Myšľa: Škola

@ :: Historické foto ::     Oct 30 2006, 14:48 (UTC+0)

Vyšná Myšľa: Obec mala svoju materskú školu v budove, ktorá bola postavená v roku 1907. Po I. svetovej vojne tu bola učiteľkou a vychovávateľkou pani Mária Gamzická, pôvodom z Brezna. Škôlka však fungovala len do roku 1921, potom slúžila ako byt pre železničiara. Neskôr tu bola žandárska stanica. Až v roku 1932 začala budova slúžiť pôvodnému účelu, bývali tam aj učiteľky národnej školy. Národnej škole slúžila druhá budova so spoločným dvorom s materskou škôlkou. Školská budova bola postavená už v roku 1903, obec na ňu získala pôžičku, ktorú splácala desať rokov. Prvým učiteľom bol Ján Ujhelyi, ktorý ju viedol do roku 1925.

Od roku 1925 do 1930 mala škola len dve triedy a správcom i učiteľom bol Ondrej Macej. Po ňom od roku 1931 bol správcom Jozef Poubiš, pôvodom z Veľkej Idy. Na pomoc vzdelávaniu v novej Československej republike prišli do obce české učiteľky, Jarmila Prospalová a Oľga Skanderová. Po Viedenskej arbitráži však museli odísť späť do Čiech.

Maďarizácia z rokov 1938 – 1945, spojená s vedením územia regentom Miklósom Horthym spôsobila, že sa Jozef Poubiš musel vzdať učiteľského miesta.

Medzi zaujímavosti patrí skutočnosť, že v tridsiatych rokoch, presnejšie po rok 1936, dostávali deti vysvedčenia každý štvrťrok.

Na fotografii je zachytený učiteľ z povojnového obdobia, z druhej polovice štyridsiatych rokov, pán Ladislav Stoklas a učiteľka pani Holodová s triedou. Deti s učiteľmi sa nachádzajú na školskom dvore. V pozadí môžeme vidieť drevenú striešku studne i humná.

Podľa spomienok pána Šimona Helféna a dokumentov spracoval Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.
čitateľov: 4919