login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Prvý kombajn

@ :: Historické foto ::     Sep 04 2006, 06:24 (UTC+0)

English version / Anglická verzia

Seňa: Fotografia prvého kombajnu, ktorý zakúpilo JRD v Seni, pochádza z polovice päťdesiatych rokov minulého storočia.

Väčšina obcí z juhovýchodu Slovenska, ako to bolo napríklad v JRD vo Vyšnom Lánci, zakúpila prvé kombajny z Maďarska. V Seni si však zaopatrili ruský (sovietsky) výrobok.

Ako väčšina prvých kombajnov vyrobených vo východnom bloku, aj tento mal veľa nevýhod a roľníci boli nespokojní. Snopy, ktoré viazal, boli skoro bez zrna, pretože to neznieslo prudké mechanické obrábanie a vypadávalo. Naopak, veľa voľného zrna ostávalo v slame, ktorá ostávala ako odpad, či na ďalšie kàmne spracovanie.

Nie veľmi podarený stroj nakoniec využívali svojsky. V šesťdesiatych rokoch vynašli spôsob, ako eliminovať straty. Obilniny už nesiali rozsievaním, ale do riadkov. Potom ho kosili za pomoci kosačky upevnenej na traktor a nechávali uľahnuté, pokosené dozrieť na poli. Až potom prišiel na rad sovietsky kombajn, ktorý pokosené obilie už len zbieral mechanickým zberačom a mlátil.

-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 4859